/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Deputat Pro Moldova: „O circulară a CEC-ului pe cât de stranie pe atât de ilegală”

missing
16 septembrie 2020, ora 16:01

Deputatul Pro Moldova Sergiu Sîrbu se arată nedumerit de circulara emisă de Comisia Electorală Centrală prin care anunță partidele politice că pot să-și finanțeze candidații doar în limita plafonului de 12 salarii medii lunare pe economie. Parlamentarul spune că el este unul dintre autorii acelor prevederi noi ale Codului electoral prin care a propus modificarea, dar că nu i-a trecut prin cap să interpreteze legislația astfel că partidul nu este concurent electoral, din moment ce a înaintat un candidat la prezidențiale.

O circulară a CEC-ului pe cât de stranie pe atât de ilegală. Eu am fost unul din autorii acelor prevederi noi ale Codului electoral și în calitate de legiuitor nici prin gând nu mi-a trecut să intrepretez că partidul care și-a desemnat candidatul în alegeri este separat de acesta și nu poate fi considerat concurent electoral. Iar să pui partidul care și-a înaintat propriul candidat pe picior egal cu orice altă persoană juridică care poate face doar o donație de 12 salarii medii lunare pe economie este de-a dreptul contrar logicii elementare”, a menționat Sîrbu pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, partidele se constituie cu scopul de accede la putere, iar asta se face exclusiv prin alegeri. „Chiar dacă să admitem că după ultimele modificări legea nu este foarte clară, nu poți să mergi împotriva logicii elementare și spiritului legii. De fapt poți, dacă unicul care are de câștigat din această situație este boss-ul din Președinție, candidat (in)dependent cu un întreg guvern în loc de staf electoral”, a mai scris deputatul.

Amintim că CEC a emis o circulară către partidele politice în care precizează că formațiunile nu sunt concurente electorale la alegerile prezidențiale și nu pot dona pentru candidatul înaintat mai mult de 12 salarii medii lunare pe economie. Aceasta a provocat nemulțumirea mai multor politicieni, iar PAS a cerut anularea acestei circulare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram