După ce a emis sentința în privința fostului director al Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari în dosarul legat de expulzarea profesorilor turci, președintele ședinței de judecată, magistratul Andrei Niculcea a fost numit în funcție de către președintele Igor Dodon până la atingerea plafonului de vârstă. Aceasta înseamnă că nu este numit doar pe un termen de cinci ani, dar până la atingerea vârstei de pensionare.

Sentința față de Vasile Botnari a fost emisă la 15 iulie, iar pe 12 august șeful statului a semnat decretul de numire în funcție până la plafonul de vârstă în care se regăsește și Andrei Niculcea.

Astăzi, Judecătoria Ciocana a făcut public extrasul din decizia instanței potrivit căruia fostul șef al SIS Vasile Botnari s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de lei în dosarul expulzării profesorilor turci. 

Acum o săptămână, procurorul general a declarat că singura persoană condamnată pentru expulzarea cetățenilor turci este Vasile Botnari. Deși demnitarul spunea că fostul șef al SIS fusese condamnat cu suspendare, mai apoi s-a aflat că a primit doar o amendă de 88 de mii de lei și că fusese privat de dreptul de a ocupa o funcție publică în următorii cinci ani. Pronunțarea sentinței a fost cu grif secret. Deși l-am telefonat de mai multe ori, Botnari nu ne-a răspuns la telefon pentru comentarii.

Între timp, cei șapte profesori turci se află în detenție, în închisorile din Turcia. Anterior, mai mulți activiști civici l-au acuzat pe Igor Dodon că ar sta în spatele acestei acțiuni, fiind o răsplată pentru reparația clădirii prezidențiale, însă șeful statului a negat că ar avea vreo legătură cu expulzarea.

Totuși, atunci când a venit în Republica Moldova, președintele turc a mulțumit autorităților de la noi pentru această operațiune.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!