/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Precizările CEC la declarațiile PAS: „În 2016, plafonul donațiilor era mult mai mare”

missing
16 septembrie 2020, ora 13:38

Comisia Electorală Centrală face precizări referitor la plafonarea finanțării din partea partidelor pentru candidații pe care i-au înaintat la funcția de președinte. Potrivit CEC, Codul electoral stabilește faptul că în alegerile parlamentare și locale generale calitatea de concurent electoral o are partidul și blocul electoral care a înaintat candidați la funcțiile elective, dar la scrutinul prezidențial calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de președinte.

În aceste condiții, partidul politic și blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit, a 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs”, se spune într-un comunicat al instituției.

CEC precizează că în cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2016 candidatul la funcția de șef al statului, la fel, a avut identitate diferită de partid și bloc electoral, însă plafonul donațiilor la acea etapă era mult mai mare, până la 400 salarii medii lunare pe economie.

Remarcăm faptul că reducerea plafoanelor pentru susținerea financiară a activității partidelor politice și a campaniilor electorale a fost făcută, prin modificarea legislației electorale, în august 2019, la inițiativa partidului politic care astăzi vine cu acuzații nefondate în adresa CEC”, precizează Comisia..

Totodată, CEC susține că declarațiile potrivit cărora donațiile pot fi făcute doar începând cu data de 1 octombrie sunt false. Contul cu mențiunea „Fond electoral” poate fi deschis și până la înregistrarea concurentului electoral, cu condiția ca orice încasări și cheltuieli de pe acest cont să se facă doar după înregistrarea concurentului electoral. În acest sens, menționăm că cei doi concurenți electorali, deja înregistrați la CEC, pot să deschidă cont la bancă, să primească donații și să efectueze cheltuieli.

Referitor la finanțarea campaniei electorale pentru scrutinul prezidențial, CEC a emis o circulară adresată partidelor politice care aduce claritate unor norme cuprinse în legislația electorală pe marginea acestui subiect. Aceasta vine ca rezultat al examinării rapoartelor financiare ale grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova, unde CEC a reținut că a fost admisă depășirea plafoanelor prevăzute de cadrul legal.

Astăzi, într-o conferință de presă, președinta PAS, Maia Sandu, a cerut CEC-ului să anuleze de urgență noua circulară privind finanțarea campaniei prezidențiale. Potrivit lui Sandu, acest lucru ar împiedica concurenții electorali să organizeze o campanie competitivă.

/DOC/ PAS cere anulare unei circulare a CEC care interzice partidelor să-și finanțeze candidatul la prezidențiale. Reacția instituției

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram