Sergiu Litvinenco a depus o sesizare suplimentară la Procuratura Generală. Deputatul vrea tragerea la răspundere a Dariei Sîrotean, colectoarea oficială a semnăturilor, care s-au dovedit a fi false, pentru deschiderea mai multor secții de votare în Federația Rusă. Sesizarea a fost depusă, în baza publicării investigației: „Operațiunea „Votăm în Rusia”: alegători fictivi și activiști socialiști”, pe TV8.

„Urmare investigației jurnalistice realizate de tv8, am depus la Procuratura Generală o sesizare suplimentară pentru tragerea la răspundere a lui Sîrotean Daria – colectorul oficial a semnăturilor falsificate. Conform investigației, o parte din semnatarii cererilor de înregistrare prealabilă pentru votarea în Federația Rusă nu au semnat asemenea cereri și nu cunosc circumstanțele în care datele lor de identitate și propriile semnături au fost aplicate pe cererile de înregistrare prealabilă depuse la CEC. Un alt număr mare de persoane care se regăsesc în aceleași liste de semnatari au declarat jurnaliștilor că, deși au semnat în aceste liste de înregistrare prealabilă, de facto nu au de gând să plece în Federația Rusă, fiind induși în eroare de colector precum că ar susține de principiu deschiderea a unui număr cât mai mare de secții de votare în Federația Rusă”, a declarat Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

„Vom analiza și toate celelalte cereri depuse în scris, întrucât există suspiciuni că toate au fost falsificate. Și în cazul tuturor încălcărilor depistate vom depune sesizări la instituțiile de drept. De asemenea, ne vom adresa și CEC-ului în vederea anulării și neluării în considerație la determinarea secțiilor de votare în Federația Rusă a cererilor prealabile falsificate”, a conchis deputatul.

Amintim că, pe 15 septembrie, „Cutia Neagră” a publicat o investigație în care se vorbește despre fraude masive în cazul solicitărilor de deschidere a secțiilor de votare în Federația Rusă.

„Cutia Neagră” a analizat mai multe liste depuse la CEC și a identificat zeci de oameni care de fapt nu se află în Federația Rusă și chiar nu au fost niciodată acolo – nici la muncă, nici în vizită, dar care au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia.

Investigația completă o puteți urmări AICI.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!