Polonia vrea un „plan Marshal” al UE pentru reconstrucţia Belarusului. Morawiecki a declarat că asistenţa financiară face parte din pachetul de sprijin pentru Belarus pe care îl va propune la următorul summit al UE din 24-25 septembrie, relatează Reuters și mediafax.ro.

„Fondul ar trebui să fie într-adevăr semnificativ. Ar trebui să fie de cel puţin 1 miliard de euro ”, a declarat Morawiecki la Vilnius după întâlnirea cu premierul lituanian Saulius Skvernelis. Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea contribui, de asemenea, la fond, menit să susţină moneda Belarusului, să-şi stabilizeze economia şi să permită ţării să împrumute singure, a spus Morawiecki.

Planul Marshall a fost conceput de către Statele Unite ale Americii şi a fost destinat ţărilor europene afectate de Al Doilea Război Mondial. El a avut ca scop ajutorul financiar rapid pentru reconstrucţia Europei şi asigurarea statutului de aliaţi ai SUA. Europa de Est nu a participat, URRS numind Planul Marshall drept „imperialism economic american”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!