/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Cele 13 păcate ale lui Dodon pe când era ministru al Economiei, în opinia deputatului Mihai Popșoi

missing
18 septembrie 2020, ora 12:33

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Mihai Popșoi a prezentat mai multe acțiuni ale actualului președinte Igor Dodon de pe când acesta ocupa funcția de ministru al Economiei. Popșoi le numește „păcate” pentru că, în opinia lui, prin aceste acțiuni Dodon ar fi prejudiciat statul cu sume mari de bani.

Astăzi, când se împlinesc 14 ani de când a devenit ministru, deputatul PAS a organizat o coferință de presă în care a prezentat mai multe scheme prin care au fost înstrăinate mai multe terenuri și întreprinderi de stat care cândva erau profitabile.

În capul listei Mihai Popșoi a numit așa-zisa „mafie a cărnii”. „În 2008, comisia abilitată cu eliberarea autorizațiilor a trecut din subordinea Ministerului Agriculturii în subordinea Ministerului Economiei. Întâmplător sau nu, odată cu impunerea monopolului auspra monopolului de carne, directorul adjunct al Agenției Sanitar Veterinare, implicate în eliberarea licențelor, a fost numit nimeni altul decât fratele lui Dodon, Alexandru Dodon. Presa a scris că anume Igor Dodon, în perioada când era ministru, ar fi instituit un monopol la importul de carne, prin aprobarea regulamentului cu privire la eliberarea autorizațiilor pentru importul de produse din carne”, a spus deputatul PAS. Potrivit unul dintre beneficiarii acestei scheme era Serghei Iaralov, iar astfel, și fostul democrat Vladimir Plahotniuc.

O altă acțiune a lui Dodon deputatul PAS o numește schema de import a energiei electrice. Potrivit lui, în luna iunie 2008 prețul pentru energie electircă importată din Ucraina s-a scumpit cu 10%, iar ministrul Economiei de atunci, Igor Dodon, anunța că acesta era un mare succes pentru că partea ucrainenii cerea majorarea de 50% a prețului. „Dar prin culuarele de la Chișinău că majorarea prețului s-a făcut în beneficiul unei firme înregistrate în Ungaria în spatele căreia ar fi persoane din conducerea Republicii Moldova și Ucrainei. În urma „negocierilor”, în schema de import a curentului electric din Ucraina a apărut un intermediar. (…) Dacă RM ar fi cumpărat de la furnizorul ucrainean, ar fi economisit 14,3 milioane de dolari. Responsabil de această șmecherie a fost nimeni altul decât Guvernul Zinaidei Greceanîi și ministrul Economiei Igor Dodon”, a menționat Popșoi.

Deputatul PAS a adus exemple și privind privatizarea Hotelului Național și Complexului hotelier Codru. Potrivit lui, ambele companii au ajuns în proprietatea fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, cu mâna ministrului Dodon.

De asemenea, Mihai Popșoi susține că pe când Dodon era ministru, o parte din teritoriul centrului expozițional Moldexpo a ajuns la finii lui de cununie. „În perioada 2007 o fină de-a lui Dodon activa în calitate de manager la Casa Vinului și ulterior a deținut 12,5% din acțiunile Casa Sărbătorii. Cum se face că o tânără, rudă a ministrului, a devenit fondatoarea unei întreprideri în centrul expozițional Moldoexpo, în subordinea ministrului Economiei?”, se întreabă deputatul.

Parlamentarul a dezvăluit presupuse scheme legate de restaurantul „La izvor” din cartierul Sculeanca al Capitlei, Sanatoriul „Moldova” care se află pe teritoriul Ucrainei, companiei „Metalferos”, unde director financiar este nașul lui Dodon. De asemenea, a vorbit despre falimentarea fabricii de conserve din Călărași, vânzarea „Grădinii Moldovei” din apropiere de Gara de Nord și portul de la Giurgiulești.

De asemenea, Popșoi a amintit și de faptul că Igor Dodon a primit salariu de la Institutul de Finanțelor și Statistică, deși nu activa în această instituție, dar și de creditele pe care le-a luat Dodon de la Banca de Economii.

Și acum ne întrebăm de ce avem pensii atât de mici și de ce țara este săracă – pentru că în toți acești ani s-a furat ca în codru. Doar în aceste 13 cazuri e vorba de sute și sute de milioane de lei care nu au ajuns la școli, la spitale, nu au ajuns la pensii. De asta avem acum pensii atât de mici și sărăcia pe care o avem”, a declarat Popșoi.

Am cerut o reacție de la Președinție referitor la cele expuse de deputatul PAS. „Un an in urma domnul deputat Popsoi era foarte excitat si multumit de participarea la guvernare cu socialistii si cu presedintele Dodon”, ne-a răspuns purtătoarea de cuvânt a Președinției, Carmena Lupei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram