/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Europarlamentari către CEC și guvernare: „Partidul președintelui Dodon este lipsit de rușine. Este îngrijorător cum CEC joacă după scenariul PSRM-ului”

missing
22 septembrie 2020, ora 17:07

Preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova, Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, Andrius Kubilius, şi vicepreşedintele Euronest, Andrzej Halicki, s-au declarat marţi, 22 septembrie, îngrijoraţi de acţiunile recente ale guvernării de la Chișinău și Comisiei Electorale Centrale (CEC), care, potrivit lor, subminează integritatea procesului electoral, se arată într-un comunicat al Partidului Popular European (PPE).

„Urmărim îndeaproape modul în care recentele schimbări adoptate de PSRM subminează integritatea procesului electoral înainte de alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020 şi acest lucru este îngrijorător pentru noi. Partidul preşedintelui Dodon este lipsit de ruşine şi de scrupule atunci când interpretează şi modifică reglementările electorale doar pentru a ajuta candidatul său să obţină o nouă victorie. Este mai îngrijorător cum Comisia Electorală Centrală (CEC), o instituţie al cărei unic rol este de a asigura alegeri libere, corecte şi transparente, joacă, de asemenea, după scenariul PSRM-ului”, subliniază cei trei eurodeputaţi.

În opinia lor, faptul că CEC încearcă să schimbe regulile de finanţare a campaniei cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri prin interzicerea utilizării donaţiilor financiare către partidele politice de către candidaţii aceloraşi partide este inacceptabil, reprezentând un pericol semnificativ pentru o concurenţă liberă şi echitabilă între candidaţi şi subminând considerabil şansele tuturor candidaţilor de a desfăşura o campanie liberă şi corectă.

„Vedem tot mai multe nereguli electorale care pun în pericol alegerile prezidenţiale democratice din Republica Moldova. Rapoartele privind falsificarea cererilor de preînregistrare pentru deschiderea secţiilor de votare din Federaţia Rusă sau riscul ca rezidenţii din regiunea separatistă Transnistria să fie cooptaţi în schemele de cumpărare a voturilor sunt deosebit de îngrijorătoare. Cu puţin mai mult de o lună înainte de alegerile prezidenţiale, CEC trebuie să respecte regulile şi să asigure pentru toţi candidaţii, nu doar pentru elita guvernamentală, o campanie electorală liberă şi corectă”, afirmă Siegfried Mureşan, Andrius Kubilius şi Andrzej Halicki.

Ei dau asigurări că, în cooperare cu toate organismele internaţionale, OSCE, Consiliul Europei şi Uniunea Europeană, vor monitoriza îndeaproape integritatea campaniei electorale din Republica Moldova şi că ”orice manipulare sau abatere de la standardele democratice va avea drept rezultat o condamnare puternică şi o revizuire a relaţiilor UE – Moldova”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram