/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Drumul roșiilor. Doritorii cumpără sucul proaspăt, pentru a-l conserva acasă

missing
23 septembrie 2020, ora 21:20

Ca să vândă mai repede roșiile de pe cele două hectare, un agricultor din Criuleni a găsit o metodă mai inedită. Bărbatul face suc proaspăt din ele, iar oamenii vin cu propriile recipiente și-și fac plinul. Soluția îi împacă pe toți – agricultorul reușește să-și realizeze producția, iar oamenii se asigură cu provizii pentru iarnă.

Vasile Spânu este un agricultor din Drăsliceni, iar de mai bine de zece ani, zi de zi, ține pulsul celor două hectare de teren, cultivate cu roșii. Bărbatul povestește că anul acesta recolta va fi în jur de 60 de tone la hectar. În anii mai buni, obținea și de 100 de tone la hectar. Pentru a realiza cantitățile mari de roșii pe care le are, bărbatul le transformă în suc.

De unul singur i-ar fi practic imposibil să se descurce, așa că în ajutor i-au sărit și cele câteva angajate, care cunosc cel mai bine procesul.

„Le spălăm, le rupem coada, pe loc când le culegem, rupem coada și aici deja ne este mai ușor.”

„Turnăm roșiile aici, merg pe aici, aici curg cojile, aici semințele, și dincolo sucul.”

Ba mai mult, ajutoarele sunt familiarizate și cu numeroasele beneficii pe care îl are consumul de suc de roșii.

„Sucul e foarte de folos, pentru acei cu ochii e foarte bun. Și e natural, nu-i poroșoc, nu-i nimic.”

Schema este una simplă. Cei care doresc suc proaspăt, fac comanda prin telefon, după care, echipați cu recipientele necesare, vin și își fac plinul. Este și cazul lui Vasile Gonța, din Cricova, care a preferat să nu facă sucul acasă, ci să-l cumpere gata.

VASILE GONȚA: „Noi am cumpărat 50 de litri de suc. Noi o să facem din el pastă și suc de băut. Dacă un kg de roșii costă 12 lei și sucul gata costă tot 12 lei, desigur că ți-e convenabil să-l cumperi.”

Bărbatul spune că metoda e una foarte practică și-l ajută să se gândească la iarnă mai încrezător.

VASILE GONȚA: „Doi ani în urmă am crescut în grădină la mine, dar anul acesta a fost secetă și nu am putut să facem. Așa noi în fiecare an facem câte 50 de litri pentru consum.”

„După masă Doamne ferește ce se face aici. Te năvălesc, stau toți în rând. Dăm la două mașini că nu reușim.”

Potrivit celor de la Ministerul Agriculturii, chiar dacă în acest an vremea a fost una capricioasă, producția de roșii este una bună.

VASILE ȘERBAN, ȘEF DIRECȚIE, MINISTERUL AGRICULTURII: „Din câte am vorbit cu producătorii, anul acesta s-ar presupune că ar fi chiar mai bun decât alți ani, pentru cei care au avut irigare. Producătorii agricoli de tomate sunt foarte mulțumiți, prețurile sunt comparativ mai ridicate, producția este calitativă.”

Potrivit Ministerului Agriculturii, anul trecut s-au cultivat roșii pe o suprafață de patru mii de hectare.

Reporter: LILIA CARAUȘ

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram