/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ ONG-urile media, în dificultate. TV8 a cerut explicații de la CEC și CA pentru a înțelege cum să activeze în perioada electorală

missing
23 septembrie 2020, ora 21:16

Situație cu mai multe necunoscute în cazul instituțiilor media, care sunt fondate de ONG-uri. În perioada campaniei electorale, potrivit noii legislații, acestea nu pot presta servicii concurenților electorali, cum ar fi nu poate oferi spațiu pentru publicitate. Totuși, această prevedere a fost atacată la Curtea Constituțională de un deputat PAS, care a cerut anularea ei pentru că încalcă mai multe drepturi. În aceste condiții, TV8, care la fel a fost constituit de un ONG, a cerut explicații de la autorități pentru a afla cum să activeze, legal, în această perioadă. La aproape o lună, nu am primit niciun răspuns. Juristul Consiliului Audiovizualului consideră că, atât timp cât Curtea Constituțională nu s-a expus, trebuie aplicată legea nouă.   

Într-un interviu oferit pentru TV8, juristul Consiliului Audiovizualului a recunoscut că în cadrul legal există contradicții. Pe de o parte, Codul Electoral obligă posturile tv autohtone să acorde timp de emisie tuturor concurenților electorali și de a plasa publicitate electorală, iar pe de altă parte legea ONG-urilor prevede că organizațiilor necomerciale nu pot presta servicii, fie și gratuite, concurenților electorali.

GRIGORE CHIȚANU, ȘEFUL DIRECȚIEI JURIDICE, CA: În cazul în care este neconcordanță între legi de același rang, amebele sunt legi organice, respectiv se aplică legea mai nouă. În acest sens Consiliul a dat la reiterare pentru a fi modificată anume partea ce ține de acordarea timpului de antenă contra plată gratuit.”

Până atunci însă nu este deloc clar cum va activa TV8 în campania electorală ce începe peste o săptămână, în condițiile în care și postul nostru este fondat de un ONG. Declarația cu privire la reflectarea campaniei electorale a postului nu a fost încă aprobată.

OLGA GUȚUȚUI, DIRECTOARE DE PROGRAME, AO „MEDIA ALTERNATIVA”: „Nu a fost aprobată declarația noastră, oferindu-se încă trei zile la dispoziție pentru a face completările respective, dar noi nu avem un răspuns de la CA ca să știm cum procedăm mai departe și dacă peste câteva zile Curtea Constituțională examinează această prevedere și o declară neconstituțională.”

În cazul în care TV8 va fi lipsit de dreptul de a presta servicii în perioada electorală, acest lucru ar putea provoca pagube majore, chiar dacă ulterior Curtea Constituțională va anula norma legislativă și, respectiv, ONG-rile vor putea oferi spațiu pentru publicitate.

OLGA GUȚUȚUI, DIRECTOARE DE PROGRAME, AO „MEDIA ALTERNATIVA”: „Noi nu vom avea dreptul să plasăm publicitate electorală, respectiv noi toți înțelegem că aceasta este o sursă de venit suplimentară pentru fiecare post de televiziune.”

GRIGORE CHIȚANU, ȘEFUL DIRECȚIEI JURIDICE, CA: „Dacă Curtea se va expune după ce se va finaliza campania deja pagubele urmează a fi suportate… Nu știu, nu pot să vă dau un răspuns.”

La sfârșitul lunii iulie, Curtea Constituțională a fost sesizată de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, care a cerut să fie exclusă din legea ONG-urilor interdicția pentru organizațiile necomerciale de a presta servicii în perioada campaniei electorale. Deși deputatul a cerut examinarea în regim de urgență, Înalta Curte încă nu s-a expus. În Republica Moldova sunt în jur de 11 mii de organizații non-profit, un număr mare dintre acestea fiind instituții media.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram