Situație cu mai multe necunoscute în cazul instituțiilor media, care sunt fondate de ONG-uri. În perioada campaniei electorale, potrivit noii legislații, acestea nu pot presta servicii concurenților electorali, cum ar fi nu poate oferi spațiu pentru publicitate. Totuși, această prevedere a fost atacată la Curtea Constituțională de un deputat PAS, care a cerut anularea ei pentru că încalcă mai multe drepturi. În aceste condiții, TV8, care la fel a fost constituit de un ONG, a cerut explicații de la autorități pentru a afla cum să activeze, legal, în această perioadă. La aproape o lună, nu am primit niciun răspuns. Juristul Consiliului Audiovizualului consideră că, atât timp cât Curtea Constituțională nu s-a expus, trebuie aplicată legea nouă.   

Într-un interviu oferit pentru TV8, juristul Consiliului Audiovizualului a recunoscut că în cadrul legal există contradicții. Pe de o parte, Codul Electoral obligă posturile tv autohtone să acorde timp de emisie tuturor concurenților electorali și de a plasa publicitate electorală, iar pe de altă parte legea ONG-urilor prevede că organizațiilor necomerciale nu pot presta servicii, fie și gratuite, concurenților electorali.

GRIGORE CHIȚANU, ȘEFUL DIRECȚIEI JURIDICE, CA: În cazul în care este neconcordanță între legi de același rang, amebele sunt legi organice, respectiv se aplică legea mai nouă. În acest sens Consiliul a dat la reiterare pentru a fi modificată anume partea ce ține de acordarea timpului de antenă contra plată gratuit.”

Până atunci însă nu este deloc clar cum va activa TV8 în campania electorală ce începe peste o săptămână, în condițiile în care și postul nostru este fondat de un ONG. Declarația cu privire la reflectarea campaniei electorale a postului nu a fost încă aprobată.

OLGA GUȚUȚUI, DIRECTOARE DE PROGRAME, AO „MEDIA ALTERNATIVA”: „Nu a fost aprobată declarația noastră, oferindu-se încă trei zile la dispoziție pentru a face completările respective, dar noi nu avem un răspuns de la CA ca să știm cum procedăm mai departe și dacă peste câteva zile Curtea Constituțională examinează această prevedere și o declară neconstituțională.”

În cazul în care TV8 va fi lipsit de dreptul de a presta servicii în perioada electorală, acest lucru ar putea provoca pagube majore, chiar dacă ulterior Curtea Constituțională va anula norma legislativă și, respectiv, ONG-rile vor putea oferi spațiu pentru publicitate.

OLGA GUȚUȚUI, DIRECTOARE DE PROGRAME, AO „MEDIA ALTERNATIVA”: „Noi nu vom avea dreptul să plasăm publicitate electorală, respectiv noi toți înțelegem că aceasta este o sursă de venit suplimentară pentru fiecare post de televiziune.”

GRIGORE CHIȚANU, ȘEFUL DIRECȚIEI JURIDICE, CA: „Dacă Curtea se va expune după ce se va finaliza campania deja pagubele urmează a fi suportate… Nu știu, nu pot să vă dau un răspuns.”

La sfârșitul lunii iulie, Curtea Constituțională a fost sesizată de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, care a cerut să fie exclusă din legea ONG-urilor interdicția pentru organizațiile necomerciale de a presta servicii în perioada campaniei electorale. Deși deputatul a cerut examinarea în regim de urgență, Înalta Curte încă nu s-a expus. În Republica Moldova sunt în jur de 11 mii de organizații non-profit, un număr mare dintre acestea fiind instituții media.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!