/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Probleme, rezolvate prin fotografii. Proiectul PhotoVoice a fost implementat de Asociația Obștească CASMED

missing
30 septembrie 2020, ora 20:33

Și-au soluționat problemele din satele lor cu ajutorul aparatelor de fotografiat. În ajutorul lor a venit proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, ce promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere finanțate de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Timp de un an, șase grupuri de inițiative, din șase localități din nordul țării au surprins lipsurile din comunitate în fotografii, pe care, mai apoi, le-au expus în locuri publice ca să le vadă cât mai multă lume. Susținuți de asociația Casmed, au înaintat primăriilor câte o inițiativă spre rezolvare, care a făcut tot posibilul pentru a aloca bani. Un exemplu este satul Viișoara, din raionul Edineț, acolo unde grupul, coordonat de Galina Spătaru, a obținut construcția unei stații de așteptare a transportului public.

GALINA SPĂTARU, COORDONATOARE SATUL VIIȘOARA: „Rezultatul important al acestui proiect este că în sat s-a construit o stație auto de așteptare a transportului public, pentru că zeci de ani, oamenii înghețau, era pur și simplu un scaun și atât”.

Proiectul, cunoscut ca Photovoice, a avut succes și în satul Glinjeni, din raionul Fălești. Aici, alături de persoanele vârstnice, au lucrat cot la cot și adolescenții. Printre ei este și Alexandrina, o elevă de 15 ani.

ALEXANDRINA, VOLUNTARĂ, SATUL GLINJENI: Am fost cea mai activă în proiectul ăsta cu fotoaparatul, eu am căutat problemele, le-am analizat, le-am făcut, le-am trimis lui domnul Alex”.

Datorită inițiativei lor, pe locul de joacă, ce aparține centrului de asistență socială, au fost montate bănci și un scrânciob din lemn pentru copii.

MARIA VACARCIUC, COORDONATOARE, SATUL GLINJENI: Cu suportul specialiștilor de la Casmed am câștigat ceea ce am câștigat, că se vede. Așteptările s-au adeverit, copii s-au implicat foarte mult, au ales ce anume am putea face cu banii aceștia”.

În alte localități, grupurile de inițiativă au reușit să repare un drum, să amplaseze coșuri de gunoi sau să doteze o sală de sport. Proiectul a încurajat adolescenții să lucreze împreună cu vârstnicii, iar vârsta voluntarilor a variat între 13 și 70 de ani. După finalizarea acestuia, autorii proiectului au făcut totalurile a unui an de implicare în folosul comunităților.

Avem cabinet, dar nu avem specialist, scaunele, lipsa scaunelor la oficiile medicilor de familie, una dintre fotografiile preferate – gospodarul dacă-I bun, nu aruncă gunoiul în drum”.

ALEXANDRU PAREA, CASMED, COORDONATOR DE PROIECT: „În proiectul dat au fost implicate peste 100 de persoane. Mai multe persoane au primit instruiri ce ține de folosirea aparatului, au învățat cum să facă poze, cum să le prelucreze”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram