Acordul moldo-rus privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană nu se regăsește în principalele baze de date ale Republicii Moldova și Federației Ruse. În plus, deși trebuia să existe și o versiune în limba română, aceasta nu este publicată nicăieri. Constatările se conțin într-un studiu realizat la comanda Asociației „Promo-LEX”.

Versiunea publicată pe pagina Biroului de Reintegrare al Republicii Moldova este exclusiv în limba rusă și, potrivit uzanțelor diplomatice, de fapt, este copia Federației Ruse. Conform protocolului, prima semnătură este a deținătorului în original”, susține directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole.

În plus, acordul nu figurează pe lista tratatelor internaționale bilaterale ale R. Moldova, publicată pe pagina Ministerului de Externe, dar nici pe pagine web a Ministerului rus de Externe, nici pe paginile președinților celor două țări. „Mai mult, nici în registrul de stat al actelor juridice nu se regăsește acest important document pentru toți locuitorii Republicii Moldova și securitatea lor”, menționează Manole.

 

Același studiu arată că Comisia Unificată de Control nu oferă un nivel de transparență care să asigure acces la documentele CUC. Centrul de presă nu există, așa cum s-a stabilit inițial.

Același document arată că nu există informații veridice și verificate despre numărul posturilor de control din zona de securitate și numărul personalului structurilor de forță antrenat.

Potrivit Promo-LEX, în perioada 2001-2020 s-ar fi produs nu mai puțin de incidente privind încălcarea drepturilor omului. În această perioadă au fost identificate 30 de incidente grave.

O altă concluzie a studiului arată că situația la zi din zona de securitate nu corespunde deloc prevederilor acordului moldo-rus din 1992.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!