/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Indemnizaţia pentru urmaşii medicilor decedaţi în lupta cu COVID. Cine poate beneficia, suma acordată, acte necesare și termen de examinare a cererii

missing
20 octombrie 2020, ora 09:13

Indemnizaţia se acordă dacă decesul întreţinătorului (personal medical) a survenit ca urmare a infectării în cadrul desfăşurării nemijlocite a activităţii medicale în lupta cu COVID-19.

Cuantumul indemnizaţiei

Baza de calcul a indemnizaţiei o constituie venitul mediu lunar realizat şi declarat al întreţinătorului decedat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii decesului.

Lunile în care persoana s-a aflat în concediu (concediu neplătit, concediu medical, concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani şi concediu paternal) se substituie cu acelaşi număr de luni calendaristice imediat premergătoare perioadei incluse în calcul.

Pentru stabilirea indemnizaţiei se ia în calcul venitul lunar realizat şi declarat la toate unităţile în care întreţinătorul decedat a desfăşurat activităţi ce se confirmă în baza informaţiei din Registrul de stat al evidenţei individuale în sistemul public de asigurări sociale.

Venitul mediu lunar realizat şi declarat se determină prin împărţirea la 12 a venitului realizat de întreţinătorul decedat la toate unităţile în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii decesului.

Cuantumul lunar al indemnizaţiei se calculează diferenţiat, în funcţie de categoria beneficiarului, după cum urmează:

1) pentru soţul supravieţuitor – în mărime de 50% din baza de calcul;
2) în cazul copiilor – în mărime de 75% din baza de calcul pentru fiecare urmaş;
3) în cazul părinţilor – în mărime de 50% din baza de calcul.

Cuantumul indemnizaţiei calculate nu poate fi mai mic de 50% din mărimea salariului mediu lunar pe economie la data calculării indemnizaţiei.

Cuantumul indemnizaţiei se indexează conform prevederilor art. 13 din Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii.

Termen de depunere/examinare a cererii

Indemnizaţia se acordă la cererea persoanei care a obţinut dreptul la indemnizaţie, a tutorelui (curatorului) acesteia.

Cererea şi actele necesare ce confirmă dreptul la indemnizaţie se depun la organul teritorial de asigurări sociale de la domiciliul solicitantului.

Indemnizaţia se stabileşte de la data decesului, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată.

În cazul în care cererea şi actele necesare au fost depuse după expirarea acestui termen, indemnizaţia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar.

Acordarea dreptului la indemnizaţie urmaşilor personalului medical decedat ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu COVID-19 sau respingerea cererii se face prin decizie, emisă de organul teritorial de asigurări sociale şi semnată de conducătorul acestuia, în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare.

Acte necesare

La cererea de stabilire a indemnizaţiei se anexează următoarele documente în original şi în copie:

– actul de identitate al solicitantului;
– certificatul de deces al întreţinătorului;
– certificatul de căsătorie;
– certificatul ce confirmă că persoana decedată a participat nemijlocit la acţiuni medicale împotriva COVID-19, eliberat de instituţia medicală în care a activat persoana, aprobat în modul stabilit de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale;
– copia certificatului constatator de deces (formular 106/e), eliberat de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (care confirmă cauza decesului – COVID-19);
– certificatul despre studii în instituţii de învăţământ de zi (secundar, mediu de specialitate şi superior) al copilului în vârstă de la 18 la 23 de ani;
– acte de stare civilă, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul.

Dreptul la indemnizaţie îl au:

– soţul supravieţuitor, pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreţinătorului;
– copii până la vârsta de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile în instituţii de învăţământ de zi (secundar, mediu de specialitate şi superior), până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 23 de ani;
– unul dintre părinţi, în cazul în care nu sunt urmaşi specificaţi la lit. a) şi b).

Personal medical decedat care a participat nemijlocit la acţiuni medicale împotriva COVID-19 din asistenţa medicală prespitalicească se consideră : medici, asistenţi medicali, felceri, farmacişti, medici laboranţi, felceri laboranţi, infirmieri, conducătorii auto.

Notă. În cazul în care persoana care solicită indemnizaţie îndeplineşte condiţiile pentru obţinerea dreptului la pensie de urmaş sau la indemnizaţie în cazul decesului unuia dintre soţi în condiţiile Legii nr. 156/2019 cu privire la acordarea indemnizaţiei în cazul decesului unuia dintre soţi, aceasta poate opta pentru o singură prestaţie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram