În ajunul alegerilor prezidențiale, candidații se întrec în promisiuni, or, precum remarcă și reprezentanții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, angajamentele electorale ale acestora sunt mai curând specifice unui stat prezidențial, iar în unele cazuri acestea reflectă trăsături tipice unui regim în care practic toate domeniile de dezvoltare ale statului depind de președinte, de la salarii, pensii și indemnizații la naștere, până la terenuri de joacă, iluminat stradal și apeduct în sate și orașe. Pentru a aduce mai multă claritate, vă prezentăm care de fapt sunt atribuțiile șefului statului și cum acestea se bat cap în cap cu promisiunile candidaților. 

După ce ați făcut cunoștință cu atribuțiile de bază ale președintelui, vă prezentăm promisiunile făcute de fiecare candidat în parte, care nu pot fi îndeplinite de către un șef de stat. Excepție face candidatul Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu. Potrivit Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, programul electoral al acestuia se pliază exact pe mandatul constituțional atribuit președintelui.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!