14 copii s-au intoxicat cu ciuperci de la începutul acestei luni și ajuns la spital pentru îngrijiri medicale, anunță Institutul Mamei și Copilului.
„Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, şi rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului. În special copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, datorită particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală”, spun specialiștii.
Pentru a evita intoxicațiile cu ciuperci, medicii recomandă respectarea câtorva reguli:
• Nu consumaţi sau degustaţi, ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune;
• Nu procuraţi ciuperci din locuri neautorizate;
• Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti;
• Nu implicaţi în procesul de colectare copiii;
• Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
• Spălaţi bine şi fierbeţi ciupercile în 2-3 ape, câte 10-15 minute;
• Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare.
Primele simptome de intoxicaţie ce se manifestă prin slăbiciune, grețuri, vomă, dureri abdominale, amețeli, tulburări de vedere sau halucinații.