/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/VIDEO/ Un exit-poll telefonic ar putea fi realizat la alegerile prezidențiale. CEC deocamdată nu a dat autorizația

missing
28 octombrie 2020, ora 14:41

În premieră, în Republica Moldova, ar putea fi realizat un sondaj de tip exit-poll mai puțin obișnuit. Dacă anterior, alegătorii erau întrebați pentru cine și-au dat votat, la ieșirea din secțiile de votare, la scrutinul din 1 noiembrie, aceștia ar putea fi luați la întrebări… la telefon. Sondajul ar urma să fie realizat de Comunitatea WatchDog și Institutul de Politici Publice. De cealaltă parte, membrii Comisiei Electorale Centrale spun că chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului.

În cadrul unei conferințe de presă, organizată, astăzi, de analiștii politici de la Comunitatea WatchDog și Institutul de Politici Publice, a fost prezentată inițiativa de a organiza sondajul de opinie, prin telefon.

VASILE CANTARJI, ANALIST POLITIC: Intenționăm, în ziua alegerilor, să telefonăm câteva mii de respondenți, pe care să-i întrebăm despre comportamentul lor electoral deja realizat. În cazul nostru, vom apela și vom adresa două întrebări de bază cetățenilor: Dacă ați fost la votare și imediat cu cine, care i-a fost obțiunea de vot.”

Organizatorii spun că vor fi adresate și câteva întrebări de ordin demografic: genul, vârsta, nivelul de studii și regiunea. Aceștia mai dau asigurări că numărul de telefon al persoanelor intervievate nu va fi înregistrat în baza de date.

 ARCADIE BARBĂROȘIE, DIRECTOR EXECUTIV INSTITUTUL DE POLITICI PUBLICE: “Organizăm acest exit poll, în primul rând, pentru că vrem să contramandăm ideile de a manipula rezultatele alegerilor de către Ambasada Rusiei.”

Autorii acestei inițiative spun că sondajul va fi efectuat, pe 1 noiembrie, între orele 12:00 și 21:30, pe un eșantion anticipat de patru mii de persoane cu drept de vot. De cealaltă parte, Comisia Electoral Centrală susține că un asemenea sondaj de opinie nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece, la momentul apelului telefonic, nu există nicio certitudine că alegătorul a participat la scrutin.

„Pornind de la premisa faptului că secretul votării este o garanție a unei exprimări libere a alegătorului în baza căreia se deleagă și se formează puterea în stat, iar numerele de telefon sunt personalizate, prin metoda în cauză se formează riscul compromiterii caracterului secret al votului. De asemenea, se atrage atenția că activitatea de utilizare a uneltelor ce conțin date identificabile a persoanelor fizice urmează a fi conformă cerințelor stabilite privind protecția datelor cu caracter personal, inclusiv în ceea ce privește obținerea statutului de operator al datelor cu caracter personal.”

Se arată într-un comunicat al Comisiei Electorale Centrale. Membrii Comunității WatchDog consideră acest comunicat de presă al CEC drept un abuz în serviciu. Aceștia susțin că niciun organ nu-i în drept să le interzică să realizeze un sondaj de opinie în ziua alegerilor. Ultimul exit poll a fost organizat în 2019, la alegerile locale din capitală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram