/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Doi deputați PAS îi cer CCM să verifice constituționalitatea faptului că președintele nu a degrevat din funcție în campanie

missing
30 octombrie 2020, ora 08:59

Doi deputați PAS, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, s-au adresat Curții Constituționale să verifice constituționalitatea faptului că președintele nu a degrevat din funcție pe perioada campaniei electorale. Potrivit autorilor sesizării, acest lucru este neconstituțional întrucât șeful statului, în timp ce este și concurent electoral, ar utiliza resursele statului în interes personal, astfel încălcând Constituția.

De la începutul campaniei electorale, Igor Dodon încalcă Constituția Republicii Moldova. Prin faptul că nu s-a degrevat de funcție și, din această cauză, are liber la utilizarea resurselor administrative, adică a resurselor statului, în favoarea sa și în contradicție cu principiile generale ale unui sufragiu liber și corect, în detrimentul altor candidați. Și asta cu toate că Legea Supremă, Codul electoral, dar și actele internaționale spun că alegerile trebuie să fie libere, adică toți candidații trebuie să fie în condiții de egalitate („egalitatea de șanse”)”, susține Litvinenco.

Potrivit lui, de la începutul campaniei, din cauza faptului că nu a degrevat din funcție, Igor Dodon a abuzat de televiziunea publică, a mers în vizite „de lucru”, de facto fiind vizite electorale, s-a lăudat cu întrevederi (chiar dacă prin skype) cu oficiali străini sau cu beneficii acordate statului, a avut pază și de mașini ale SPPS-ului. „Și încă multe alte lucruri. Și pentru nimic din cele menționate n-a plătit din fondul său electoral, totul din banii cetățenilor acestui stat”, a declarat deputatul PAS.

Alegerile prezidențiale au loc duminică, 1 noiembrie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram