Oamenii au ieșit la vot, în pofida vremii ploioase și a pandemiei. La unele secții de votare din Chișinău s-au format cozi. Ascunși sub umbrele și păstrând distanța socială, alegătorii spun că nu e timpul de stat în casă. Ei și-au pus măști de protecție, mănuși, s-au înarmat cu pixuri și cu multă răbdare și au venit în speranța că viitorul președinte le va asigura un viitor mai bun.

La mai multe secții de votare din capitală s-au format cozi imense. Oamenii au stat sub ploaie minute în șir, așteptând să-și exercite dreptul la vot. În timp ce unii au respectat distanța socială, alții s-au înghesuit să intre mai repede în secția de votare, pentru a se încălzi.

CĂTĂLINA GRAUR, REPORTERĂ TV8: La secția de votare care a fost organizată la liceul teoretic Tudor Vladimirescu din Chișinău au fost desenate marcaje de culoare roșie, ca oamenii sa păstreze distanța de un metru și jumătate. Oamenii, însă, nu le prea observă. Totuși, spun ei, se străduie să păstreze distanța socială”.

„Vă ghidați după marcajele astea roșii? – Da. – V-ați echipat cu masă, mănuși, pix? – Mască, mănuși, tot.”

„V-ați echipat cu mănuși, v-ați luat și mască de protecție? – Da, sigur cum să nu, vedeți că e timp de pandemie și avem familie, avem copii mici și ne străduim să nu ne îmbolnăvim”.

„V-ați luat mască de protecție, mănuși aveți? – Da numaidecât. – Și pix aveți? – Și pix avem și tot avem și vrem să votăm după posibilitate, ca să fie pace în țară. Toți sunt protejați, toți cu măști”.

La intrare în secțiile de vot, alegătorilor li se măsoară temperatura și sunt rugați să își dezinfecteze mâinile. În interior, fiecare membru al Biroului electoral poartă mască, mănuși, are alături un dezinfectant și nu atinge buletinul de identitate al alegătorului. Oamenii intră pe rând, câte trei sau patru, în funcție de câte urne de vot sunt amenajate.

PȘENICICA ELENA, PREȘEDINTĂ SECȚIE DE VOTARE: „Foarte mulți alegători, dar ne străduim să facem față. Vedeți că lumea stă la ușă, în rând, că mai mult de 3 persoane nu putem să permitem, că sunt 3 cabine și păstrăm distanța socială. Ne cerem scuze de la persoane, dar ce să facem? Asta e”.

Membrii secției de votare spun că pot pune la dispoziția alegătorilor măști și pixuri, dacă aceștia uită să-și ia de acasă.

PREȘEDINTĂ SECȚIE DE VOTARE: „Ne străduim să facem față. Vedeți că le dăm voie, când vedem că aici e mai rar, la operatori, le mai permitem să treacă câte trei patru, în loc de 2 -3 cât avem cabinele de vot. Avem mască acolo și pixuri. Avem de rezervă la fiecare membru al Biroului Electoral care se dezinfectează după fiecare utilizare”.

Oamenii înțeleg că paza bună trece primejdia rea, așa că cei mai mulți dintre ei au respectat toate măsurile de protecție anti covid-19.

REPORTER- CĂTĂLINA GRAUR
IMAGINE- GHENADIE STOIANOV

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!