Votarea masivă a lui Igor Dodon în Autonomia Gagăuză este pusă sub semnul intrebarii de un deputat din Adunarea Populară a Găgăuziei. Serghei Cernev susține că rezultatul ar fi fost fraudat, și asta pentru ca mulți bugetari, cum ar fi profesori sau medici, ar fi fost impuși să voteze pentru candidatul susținut de socialiști. De partea cealaltă, bașcanul regiunii nu ne-a răspuns la telefon, pentru a comenta acuzațiile. În schimb, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon, responsabilă de campania sa electorală, a spus că acestea sunt zvonuri nefondate. Conform rezultatelor primului tur de scrutin, în unitatea administartivă Găgăuzia Igor Dodon a fost votat de peste 80 la sută din alegatorii care s-au prezentat la urne.

SERGHEI CERNEV, DEPUTAT, ADUNAREA POPULARĂ A GĂGĂUZIEI:Eu nu am văzut în Găgăuzia atâtea scheme la alegeri, precum au fost de data aceasta. Mai ales în raionul Vulcănești. Toate direcțiile: Educație, Sport, Sănătate, toți profesorii, medicii au fost obligați să fotografieze și să arate celor de sus pentru cine votează.”

Contactat de TV8, deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Serghei Cernev, ne-a spus că ar fi auzit despre aceste ilegalități chiar de la medici și profesori. Potrivit lui, bugetarii ar fi fost amenințați că vor rămâne fără lucru, în cazul în care nu se vor conforma și nu își vor da votul pentru candidatul susținut de socialiști. Indicația, spune el, a venit chiar de la autoritățile Autonomiei Găgăuze, inclusiv de la bașcanul Irina Vlah, care este foarte apropiată de Igor Dodon. Aceasta nu ne-a răspuns, însă, la telefon, pentru o reacție.

SERGHEI CERNEV, DEPUTAT, ADUNAREA POPULARĂ A GĂGĂUZIEI:Profesorii, medicii, sportivii m-au sunat antrenorii unui club de tineret. Au fost impuși să expedieze fotografii, cu amenințarea că vor fi concediați”.

Deputatul a vorbit și despre alte ilegalități, precum transportarea organizată a oamenilor la secții și oferirea banilor. Acesta ne-a expediat și niște imagini, în care ar fi surprinse presupusele momente de fraudare.

Erau transportări masive. Au fost cazuri când se dădeau bani, când se turna vodka. – Banii pentru cine, pentru ce? Banii se dădeau pentru a vota un candidat anumit? – Pentru cine? – Se ocupau de aceasta reprezentanții PSRM.  Ce sumă de bani se împărțea? – Nu am văzut, dar am văzut că se transmitea. Stăteau la 50 de metri distanță de secția de vot. Oamenii se apropiau și ceva li se oferea.”

Purtătoarea de cuvânt a Partidului Socialiștilor a calificat aceste acuzații drept provocări și a evitat să le comenteze. De partea cealaltă, purtătoarea de cuvânt a candidatului independent susținut de socialiști, responsabilă de campania sa electorală, a calificat aceste acuzații drept zvonuri nefondate, tipice pentru orice campanie.

LUDMILA MUNTEAN, PURTĂTOAREA DE CUVÂNT A LUI IGOR DODON: „Deputatul respectiv ar face bine să respecte mai mult libertatea și discernământul oamenilor de a vota cum vor. Nimeni nu poate impune pe cineva să voteze contrar voinței sale.”

A mai precizat aceasta. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în Autonomia Găgăuză, în rimul tur al scrutinului prezidențial, a câștigat detașat candidatul independent susținut de socialiști. Pentru Igor Dodon, conform datelor, și-au dat votul peste 45 200 din cei 53 683 de alegători, ceea ce constituie peste 84 la sută din alegători.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!