Vladimir Plahotniuc ar fi obținut cetățenie turcă. Cel puțin, așa scriu jurnaliștii unui portal de știri de la noi. Avocatul fostului lider al democraților nu a confirmat, dar nici nu a infirmat această informație. TV8 a expediat o solicitare la Ambasada Turciei de la Chișinău, pentru a afla, dacă informația este veridică, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns. Între timp, Procuratura Generală spune că nu a primit nicio reacție la solicitările sale privind extrădarea fostului politician din Turcia.

Conform noi.md, Vladimir Plahotniuc, care s-ar fi aflat în Turcia din august 2020, ar fi primit cetățenia turcă. Nu se știe, dacă Plahotniuc și-a schimbat numele și prenumele, însă, potrivit informațiilor, cetățenia ar fi fost obținută în cadrul programului Cetățenie pentru investiții. Am încercat să obținem o confirmare oficială a acestei informații așa că am expediat  o solicitare la Ambasada Turciei de la Chișinău. Deocamdată, însă, nu am obținut un răspuns. Iar avocatul lui Plahotniuc nu ne-a confirmat, dar nici nu a infirmat acest fapt.

LUCIAN ROGAC, AVOCAT, VLAD PLAHOTNIUC: „Deținerea cetățeniei unui stat sau altuia de către Vladimir Plahotniuc ține strict de viața lui privată. Și eu, ca apărător, nu dețin detalii despre viața sa privată”.

Cert este că Vladimir Plahotniuc este apropiat de președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan. Acesta ar fi avut deplasări oficiale în Turcia, iar în 2018, aflat într-o vizită în Republica Moldova, Erdogan s-a întâlnit la o cină cu Plahotniuc.

Conform informațiilor, pentru a obține cetățenia turcă, este suficient să cumperi imobile în Turcia în valoare de 250 de mii de dolari. Totodată, legea turcă interzice extrădarea propriilor cetățeni către state străine. În luna septembrie curent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a confirmat faptul că Plahotniuc a ajuns în Turcia, după ce s-a aflat mai mult timp în Statele Unite.

Tot atunci, procurorul a precizat că autoritățile noastre au cerut extrădarea fostului lider democrat. Ulterior, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că fostul deputat controversat, Vladimir Plahotniuc, și-a cumpărat bilet spre Cipru. Astfel că, puțin mai târziu, Stoianoglo anunța că Procuratura a solicitat, pe lângă Turcia, extrădarea acestuia și din Arabia Saudită și Cipru. Totuși, nu este clar de ce anume Arabia Saudită, întrucât presa a scris despre faptul că Plahotniuc s-ar fi aflat în Emiratele Arabe. Chiar și așa, nu este clar când anume va fi acesta extrădat, întrucât Procuratura nu ar fi obținut niciun răspuns la solicitările sale.

MARIA VIERU, PURTĂTOARE DE CUVÂNT PG: „Deocamdată, nu am recepționat un răspuns la cererile noastre de extrădare”.

Nu este pentru prima dată când presa scrie despre faptul că Vladimir Plahoniuc ar avea cetățenia mai multor state. Pe lângă cea moldovenească, se vehiculează că fostul lider al democraților ar mai aveau-o pe cea a Republicii Cehe, a Federației Ruse, dar și a României. Mai mult, în Republica Moldova, Plahotniuc deține dubla identitate. În cel de-al doilea pașaport al său el are numele de Vladislav Vladimir Novak.

Controversatul om de afaceri, fostul politician și fost lider PD, Vladimir Plahotniuc a fugit din țară în vara anului 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Acesta a fost dat în urmărire generală, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!