/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Ce spune avocatul lui Plahotniuc după ce a devenit cunoscut faptul că fostul lider PDM nu se mai află în Turcia

missing
16 noiembrie 2020, ora 21:12

Vladimir Plahotniuc nu va fi extrădat din Turcia, pentru că… nu se mai află acolo. Este răspunsul autorităților din Ancara, la solicitarea Procuraturii Generale a Republicii Moldova de a-l extrăda pe fostul lider al democraților. Solicitarea a fost expediată pe 29 septembrie, iar după o lună, turcii au răspuns că Plahotniuc a părăsit teritoriul Turciei pe data de 4 octombrie.

MARIA VIERU, PURTĂTOARE DE CUVÂNT PG:

„Printr-un răspuns oficial, expediat prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, partea turcă ne-a informat că cetățeanul Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Turcia la data de 4 octombrie 2020.”

Plahotniuc a fost anunțat în căutare, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pe trei capete de acuzare: crearea și conducerea unei organizații criminale”, ”escrocherie” și ”spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari. Anterior, presa scria că Vladimir Plahotniuc ar fi obținut cetățenie turcă. Avocatul fostului lider al democraților nu a confirmat, dar nici nu a infirmat această informație. TV8 a expediat o solicitare la Ambasada Turciei de la Chișinău, pentru a afla, dacă informația este veridică, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

LUCIAN ROGAC, AVOCATUL LUI VLADIMIR PLAHOTNIUC: „Deținerea cetățeniei unui stat sau altuia de către Vladimir Plahotniuc ține strict de viața lui privată. Și eu, ca apărător, nu dețin detalii despre viața sa privată”

Cert este că Vladimir Plahotniuc este apropiat de președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan. Acesta ar fi avut deplasări în Turcia, iar în 2018, aflat într-o vizită în Republica Moldova, Erdogan s-a întâlnit, la o cină, cu Plahotniuc. Conform informațiilor, pentru a obține cetățenia turcă, este suficient să cumperi imobile în Turcia în valoare de 250 de mii de dolari. Totodată, legea turcă interzice extrădarea propriilor cetățeni către state străine. În luna septembrie curent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a confirmat faptul că Plahotniuc a ajuns în Turcia, după ce s-a aflat mai mult timp în Statele Unite. Ulterior, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că fostul deputat controversat, Vladimir Plahotniuc, și-a cumpărat bilet spre Cipru. Astfel că, puțin mai târziu, Stoianoglo anunța că Procuratura a solicitat, pe lângă Turcia, extrădarea acestuia și din Arabia Saudită și Cipru. Totuși, nu este clar de ce anume Arabia Saudită, întrucât presa a scris despre faptul că, la acel moment, Plahotniuc s-ar fi aflat în Emiratele Arabe. Nu este pentru prima dată când presa scrie despre faptul că Vladimir Plahoniuc ar avea cetățenia mai multor state. Pe lângă cea moldovenească, se vehiculează că ar mai deține-o pe cea a Republicii Cehe, a Federației Ruse, dar și a României. Mai mult, în Republica Moldova, Plahotniuc deține dubla identitate. În cel de-al doilea pașaport al său el are numele de Vladislav Vladimir Novak.

Reporter: Cătălin GORIA

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram