/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Deputații PSRM și ȘOR nu au susținut includerea pe ordinea de zi a proiectului privind votul pe parcursul a doua zile în diasporă: „Cred că diaspora a văzut cine și cum a votat”

19 noiembrie 2020, ora 10:55

Deputații Partidului Socialișitlor (PSRM) și ai Partidului Șor (PPȘOR) au refuzat, joi, 19 noiembrie, includerea pe ordinea de zi a proiectului propus de fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr privind modificarea Codului Electoral care prevede extinderea procesului de vot în diasporă și dublarea buletinelor de vot.

Deputații partidului Platforma Demnitate și Adevăr au prezentat Proiectul 210 privind modificarea Codului Electoral care prevede ca la următorul scrutin cetățenii din diasporă să poată vota două zile consecutiv și dublarea buletinelor de vot. Proiectul nu a fost inclus pe ordinea de zi, întrucât nu a întrunit numărul necesar de voturi. În ședința plenară, proiectul a fost votat de 42 de deputați. Nu au votat deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) și deputații Partidului Politic Șor (PPȘOR).

Vasile Năstase, deputat Platforma DA: „Am convenit și cu societatea civilă care a susținut proiectul. Am propus suplinirea buletinelor de vot de la 5.000 la 10.000 pentru că ar fi două zile a câte 5.000 de buletine de vot

Președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov a declarat că va susține respectivul proiect cu condiția ca fiecare fracțiune să vină cu propuneri de îmbunătățire: „Noi vom vota includerea pe ordinea de zi a acestui proiect. Noi trebuie să facem o concluzie mai profundă în legătură cu tot ce s-a întâmplat și ce modificări trebuie făcute în Codul Electoral. Să facem astfel de modificări încât Codul să slujească tuturor grupurilor politice și țării întregi. Fiecare să vină cu propuneri fundamentale”.

Ulterior, deputatul Platformei DA și vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari a declarat: „Regretăm foarte mult acest vot. Cred că diaspora a văzut cine și cum a votat”

Pentru alegerile prezidențiale în străinătate au fost deschise 139 de secții de votare. În turul II al scrutinului prezidențial, pe 15 noiembrie, potrivit CEC, la secțiile de votare deschise peste hotarele țării s-au prezentat la urne 260 079 de alegători, reprezentând cel mai mare număr de votanți de la organizarea secțiilor de votare în străinătate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram