Deputatul PAS Dumitru Alaiba a expediat Procuraturii Generale o sesizare prin care îi cere instituției să se implice în cazul „Moldasig”. Potrivit deputatului, recent, prin decizie de judecată, un acționar care deține oficial 4,99% din companie a ajuns să controleze 65% din acțiunile „Moldasig”. Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon s-a simțit vizat de această sesizare, deși Alaiba nu a pomenit numele acestuia, și a reacționat cu o postare pe Facebook.

Potrivit deputatului Alaiba, decizia instanței de judecată prin care a fost dispusă suspendarea executării mai multor hotărâri ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare cu privire la unele măsuri față de acționarii „Moldasig” S.A., cu înlăturarea de la executarea atribuțiilor funcționale a administratorului și consiliului societății, instituind administrarea provizorie de către două companii de audit ar fi una cel puțin dubioasă.

Astfel, Alaiba îi cere PG să verifice legalitatea acțiunilor judecătoarei care a emis această hotărâre.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon s-a simțit vizat de această sesizare și i-a răspuns deputatului. Platon susține că îi va transmite parlamentarului toate documentele și materialele, care se referă la dosarul „Moldasig”. „O să vedeți cum Plahotniuc a modificat legile pentru a fura compania, cum a speriat oamenii pentru a obține activele companiei în proprietate. Cum a falsificat documentele pentru a anula acțiunile celor care le dețineau”, a menționat Platon pe o rețea de socializare.

Potrivit mold-street.com, pe 6 noiembrie, Judecătoria Chișinău a emis o încheiere prin care a fost suspendată executarea mai multor decizii ale CNPF, prin care anterior au fost anulate acțiunile deținute de companii afiliate lui Veaceslav Platon.

Totodată,  vineri, 20 noiembrie, acționarii companiei „Moldasig” au emis un comunicat de presă prin care declară că, în urma verificărilor de audit, a fost constatat faptul sustragerilor considerabile ale proprietăților companiei în valoare de peste 248 milioane de lei. Potrivit acționarilor „Moldasig”, Comisia Națională pentru Piața Financiară ar întreprinde toate măsurile pentru ca acționarii înșelați să nu-și poată restitui proprietatea. „Sub pretextul luptei pentru transparența acționarilor, cu participarea deplină a conducerii Comisiei Naționale pentru Piața Financiară, organizația criminală a lui Plahotniuc a preluat puterea în compania de asigurări și a sustras sute de milioane de lei”, se spune în comunicat.

Contactat pentru o reacție, Lucian Rogac, avocatul lui Vladimir Plahotniuc, a menționat pentru tv8.md că, dacă acționarii consideră că le-au fost vătămate anumite drepturi, atunci nu au decât să se adreseze la organele de resort.

Ulterior, Comisia Națională pentru Piața Financiară a emis un comunicat de presă prin care a anunțat că va prelua administrarea „Moldasig”.

Comisia Națională a Pieței Financiare după ce s-a autosesizat de neregulile și practicile contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul companiei „MOLDASIG” SA care, începând cu 9 noiembrie 2020, este gestionată, potrivit Încheierii judecătorești din 06 noiembrie 2020, de două entități de audit, a revenit asupra subiectului, adoptând astăzi, 20 noiembrie curent, o Hotărâre în acest sens”, se arată în comunicat.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!