/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

/VIDEO/ Ce salariu trebuie să aibă un moldovean pentru a rămâne în Republica Moldova

missing
20 noiembrie 2020, ora 22:06

Ca să rămână în țară și să nu emigreze, moldovenii au nevoie de un salariu lunar de cel puțin 13 450 de lei, sumă care este de două ori mai mare decât salariul mediu net din Republica Moldova. Calculele au fost făcute de experții de la IDIS Viitorul. Între timp, Guvernul prognozează că, în 2021, salariul mediu pe economie va constitui aproape 9000 de lei, ceea ce este destul de optimist în condiții de pandemie, spun specialiștii. Tine de domeniul fantasticului, ne-au răspuns, la rândul lor, oamenii, pe care i-am întrebat ce părere au despre prognozele autorităților pentru anul următor.

Potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanțelor, cuantumul salariului mediul lunar pe economie urmează să crească, în 2021, cu 763 de lei față de cel aplicat în anul curent, astfel încât suma să crească până la 8 716 lei. Experții în economie spun că scenariul Guvernului este unul foarte optimist, întrucât țara trece printr-o criză financiară profundă, alimentată și de pandemia de Covid. Totuși, cetățenii ar putea ajunge la un astfel de salariu, dacă agenții economici, de frica să nu-și piardă angajații, le vor crește lefurile. De exemplu, în 2020, conform estimărilor Idis Viitorul, au plecat în străinătate în jur de 35 de mii de cetățeni moldoveni, așa că, angajatorii fac tot posibilul ca să păstreze forța de muncă acasă.

VEACESLAV IONIȚĂ, ANALIST ECONOMIC: „Pe de o parte, noi, anul acesta, într-adevăr avem inflație mică, avem o criză și anul viitor, agenții economici nu prea au de unde plăti salariile. Dar, pe de altă parte, presiunea pe piața forței de muncă este enormă. Cercetarea noastră arată că așteptările oamenilor sunt cu multe peste ceea ce poate da economia”.

Chiar dacă salariul mediu estimat de autorități pentru anul viitor este cu peste 760 de lei mai mare, totuși, această creștere este insuficientă, spun oamenii. Aceștia nici nu cred că vor ajunge să se bucure de așa salarii.

„Să sperăm, dar oricum asta nu este suficient, obiectiv vorbind. În primul rând, serviciile comunale, haine, mâncare și întreținerea mașinii”.

„Nu o să ajungă, că pensionarii noștri au acum câte 1500 de lei, să se ridice la 9000 de lei nicidecum nu poate să fie.
Luând în calcul prețul la produsele alimentare, comunicare și altele, poate ar ajunge, deși nu cred”.

Chiar dacă s-ar întâmpla ca salariul mediu lunar să ajungă la peste 8700 de lei, cetățenii nu prea ar reuși să simtă majorarea, mai spun experții.

VEACESLAV IONIȚĂ, ANALIST ECONOMIC: „Vom ajunge la sfârșitul anului, media anuală va fi în jur de 8000 de lei. E cea mai mică creștere din ultimii șapte ani de zile. Dacă ne uităm după rata inflației, atunci creșterea salarială e la nivel de aproape zero. Practic creșterea sariului din acest an doar compensează rata inflației de anul trecut.

Între timp, un studiu realizat de IDIS Viitorul arată că, pentru a rămâne în țară, moldovenii ar avea nevoie de un salariu de cel puțin 13 450 de lei, aproape cu două mii de lei mai mult decât cereau anul trecut. (screenuri) Conform datelor, de cele mai mari salarii, circa 16 mii de lei, au nevoie tinerii de până la 30 de ani, iar pensionarii s-ar mulțumi și cu 11 mii de lei pe lună. Și această doamnă pe care am surprins-o, în timp ce vindea flori în stradă, ne-a povestit că copiii săi au plecat să lucreze în domeniul construcțiilor, în Marea Britanie, pentru că acasă nu erau mulțumiți de salarii.

Și alte persoane ne-au zis că ar avea nevoie de salarii de cel puțin de două ori mai mari decât cele pe care le au acum.

„Dacă s-ar mai reduce prețurile, undeva 10-15 mii cu doi copii. Facturile sunt mari și restul cheltuielilor care survin pe parcursul lunii… nu e suficient”.

„Ca să nu plece vreo 15 mii. 500 de dolari asta e puțin. Nepotul meu avea 500 de dolari și a plecat în Canada”.

Am adresat o solicitare Ministerului Finanțelor, pentru a afla care indicatori economici au stat la baza calculelor efectuate, pentru a estima valoarea salariului mediu pe economie pentru 2021, dar nu am primit niciun răspuns. În 2020, mărimea salariului mediu lunar pe economie prognozat este de 7953 de lei, iar în anul 2019 a fost de 6975 de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram