/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Ieri nu, azi da. Raportul privind rezultatele alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, aprobat de CEC

missing
23 noiembrie 2020, ora 11:30

Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 a fost aprobat de Comisia Electorală Centrală. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi, după ce ieri  nu au fost voturi necesare pentru aprobarea raportului. 

Deși inițial, președintele CEC, Dorin Cimil, a anunțat că proiectul a fost modificat, iar pentru secțiile de votare din străinătate s-a propus tipărirea a 7000 de buletine de vot. Ulterior, cinci membri ai comisiei au votat totuși ca să fie tipărite 10 mii de buletine, iar doi membri s-au abținut.

Dumitru Pavel, prezent la ședința CEC, a propus să fie menținut totuși numărul maxim de buletine de vot, zece mii, pentru fiecare secție de votare deschisă pentru moldovenii din străinătate.

În replică, Andrei Volentir, membru CEC,  a declarat că „eu nu am făcut o propunere, eu doar mi-am exprimat părerea. Eu am susținut cifra de zece mii, doar mi-am exprimat o rezervă să fie în. Dacă domnul Pavel propune substituirea cu 10 mii, eu susțin”.

Pentru aprobarea proiectului au votat șase membri ai Comisiei Electorale Centrale, iar Sergiu Gurduza s-a abținut de la vot.

Raportul urmează să fie prezentat Curţii Constituţionale împreună cu procesul-verbal de totalizare a rezultatelor turului doi al alegerilor Președintelui Republicii Moldova.

Potrivit art. 122 din Codul electoral, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.

 

Amintim că în turul I al scrutinului prezidențial Maia Sandu s-a clasat pe locul I cu 36,16% din numărul total de voturi, fiind urmată de Igor Dodon, care a acumulat 32,61% din voturi.

Foto: captură alegeri.md

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram