Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 a fost aprobat de Comisia Electorală Centrală. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi, după ce ieri  nu au fost voturi necesare pentru aprobarea raportului. 

Deși inițial, președintele CEC, Dorin Cimil, a anunțat că proiectul a fost modificat, iar pentru secțiile de votare din străinătate s-a propus tipărirea a 7000 de buletine de vot. Ulterior, cinci membri ai comisiei au votat totuși ca să fie tipărite 10 mii de buletine, iar doi membri s-au abținut.

Dumitru Pavel, prezent la ședința CEC, a propus să fie menținut totuși numărul maxim de buletine de vot, zece mii, pentru fiecare secție de votare deschisă pentru moldovenii din străinătate.

În replică, Andrei Volentir, membru CEC,  a declarat că „eu nu am făcut o propunere, eu doar mi-am exprimat părerea. Eu am susținut cifra de zece mii, doar mi-am exprimat o rezervă să fie în. Dacă domnul Pavel propune substituirea cu 10 mii, eu susțin”.

Pentru aprobarea proiectului au votat șase membri ai Comisiei Electorale Centrale, iar Sergiu Gurduza s-a abținut de la vot.

Raportul urmează să fie prezentat Curţii Constituţionale împreună cu procesul-verbal de totalizare a rezultatelor turului doi al alegerilor Președintelui Republicii Moldova.

Potrivit art. 122 din Codul electoral, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.

 

Amintim că în turul I al scrutinului prezidențial Maia Sandu s-a clasat pe locul I cu 36,16% din numărul total de voturi, fiind urmată de Igor Dodon, care a acumulat 32,61% din voturi.

Foto: captură alegeri.md

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!