/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ UE, îngrijorată de situația presei. Peter Michalko: „Moldova a coborât la poziția 91, o tendință foarte alarmantă”

missing
24 noiembrie 2020, ora 21:01

Uniunea Europeană este îngrijorată de regresul pe care îl înregistrează Republica Moldova în clasamentul mondial al libertății presei. „Această tendință este una foarte alarmantă”, a declarat șeful Delegației UE, Peter Michalko, la inaugurarea Forumului Mass-media. Diplomatul străin a mai precizat că blocul comunitar este cu ochii pe modul în care își desfășoară activitatea jurnaliștii și a îndemnat autoritățile centrale să schimbe tendința.

PETER MICHALKO, ȘEFUL DELEGAȚIEI UE: „În 2013, Moldova se afla pe locul 55. A coborât la poziția 91 în 2019 și anul acesta. Aceasta este o tendință foarte alarmantă. Îndemnăm Moldova să ia măsuri pentru a schimba această tendință”.

Între timp, președinta aleasă, Maia Sandu, a promis că, după ce va fi învestită în funcție, instituția prezidențială va deveni deschisă și transparentă, va oferi informații și va prezenta lucrurile așa cum sunt. Politiciana a vorbit și despre concurența neloială, prin care sunt nevoite să treacă instituțiile media care nu sunt afiliate politic.

MAIA SANDU, PREȘEDINTĂ ALEASĂ: „Știm că jurnaliștii care vor să informeze obiectiv ajung să fie amenintati, să treacă prin concurenta neloială, să fie bruscati uneori de ofiterii de pază, ai celor de la conducere”.

De partea cealaltă, președintele Comisiei parlamentare, în vizorul căreia se află problemele mass-media, a remarcat faptul că instituțiile media trebuie să dispună de bugete suficiente pentru a se dezvolta pe măsura așteptărilor.

ADRIAN LEBEDINSCHI, PREȘEDINTELE COMISIEI EDUCAȚIE, CULTURĂ, MASS-MEDIA: „Este legătură directă între activitatea mass-media și publicitate. Atâta timp o să existe și mass media subordonată politic și cărorva interese. De aceea eu tind spre dezvoltarea economică a Republicii Moldova”.

Forumul Mass-Media, convocat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu organizațiile neguvernamentale de media, se află la cea de-a șasea ediție. Evenimentul va culmina cu aprobarea unei rezoluții privind măsurile pe care trebuie să le implementeze autoritățile pentru a îmbunătăți situația presei în Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram