/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ „Instituțiile aflate în coordonarea președintelui nu trebuie să fie parte a unor târguri politice.” Sandu își anunță prioritățile pe termen scurt

missing
25 noiembrie 2020, ora 10:39

Președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu, susține că prioritățile sale pe termen scurt este o politică externă pozitivă și benefică cetățenilor pentru a scoate țara din izolarea internațională, să se asigure că în bugetul de stat pentru anul 2021 sunt suficiente resurse pentru sistemul medical, economie și pentru oamenii care au ajuns în situații vulnerabile din cauza crizei și să în întreprindă acțiuni ferme pentru combaterea corupției.

Astfel, în prima săptămână după ce va fi învestită în funcție, președintele României, Klaus Iohannis, urmează să vină la Chișinău, iar ulterior va avea loc o întrevedere și cu președintele Ucrainei Volodimir Zelensky. De asemenea, Sandu spune că își va îndrepta eforturile sale pentru a obține ajutoare externe pentru a depăși criza sanitară și economică în care se află R. Moldova.

Președinta aleasă a venit și cu solicitări față de Guvern căruia ia cerut să includă în bugetul de stat bani pentru programele din sănătate care în 2020 sub presiunea pandemică au rămas fără finanțare: sistemul oncologic sau operator. Totodată, a cerut să fie inclusă și finanțare suficientă pentru motivarea personalului medical, iar costurile pentru tratamentul Covid-19 la domiciliu să fie gratuit din contul asigurărilor din sănătate. Totodată, Sandu a cerut ca cele 240 de paturi din spitalul de la Vorniceni să fie utilizate pentru tratarea pacienților cu Covid-19.

De asemenea, Sandu a solicitat ca în politica fiscală să fie inclus și ajutor real, nu doar declarat. pentru agenții economici și anume posibilitatea să poată încheia planuri de restructurare a plăților către stat fără a achita penalități; scutirea timp de un an de achitarea impozitelor salariale pentru reangajarea persoanelor care au fost disponibilizați în perioadă pandemiei. De asemenea, bugetul din 2021 să includă resurse pentru cei afectați de secetă și pentru ajutorarea oamenilor care și-au pierdut veniturile din cauza crizei pandemice.

Pentru a realiza cea de a treia prioritate – justiția corectă, Sandu spune că va stabili o nouă componență a Consiliului Suprem de Securitate iar primele subiecte puse în discuție vor fi dosarele răsunătoare ca Furtul miliardului, Laundromatul, Dosarul Bahamas, concesionarea aeroportului etc. Președinta aleasă mai spune că va crea un mecanism prin care se va verifica propunerile care vin de la Consiliul Superior al Magistraturii în ceea ce ține de numirea sau promovarea în funcție a judecătorilor, astfel încât nicio persoană care a emis vreo decizie dubioasă să nu ajungă în funcție. Același lucru, spune Sandu, va fi valabil pentru alte numiri în funcție de care se face responsabil președintele.

Totodată, Sandu anunță că va veni cu proiecte de legi prin care să înăsprească pedepsele pentru corupția politică, aceasta menționând anume finanțarea partidelor, a campaniilor electorale.

În plus, președinta aleasă a declarat că instituțiile statului aflate în coordonarea șefului statului și nu trebuie să fie parte a unor târguri politice, amintind că la aceste alegeri au ieșit peste 1,6 milioane de oameni și „să nu încercați răbdarea acestor oameni și să nu vă bateți joc de votul acestor oameni”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram