Serviciul de Informații și Securitate (SIS) dezminte informațiile lansate de către reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM) precum că reprezentanții instituției ar fi implicați în prevenirea protestelor organizate de către unii primari din țară pe 27 noiembrie, în legătură cu împotrivirea plafonării taxelor locale

Într-un comunicat de presă, SIS menționează că în calitate de autoritate specializată în domeniul asigurării securității naționale, Serviciul monitorizează constant evenimentele cu potențial de a afecta securitatea și ordinea publică, însă nu se implică în privarea realizării dreptului constituțional la întruniri pașnice, indiferent de organizatori sau tematica eventualelor proteste.

Totodată, se menționează că rolul și scopul SIS este de a contribui la securitatea cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv în cadrul întrunirilor publice legale.

„Reiterăm apelul de a nu atrage instituția într-o zonă a speculațiilor și disputelor politice și manifestăm deschidere pentru cooperare în vederea elucidării circumstanțelor ce au dus la lansarea unor astfel de declarații în spațiul public”, spun reprezentanții SIS.

Pe 26 noiembrie, Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a declarat că primarii din mai multe localități ar fi fost sunați de către organele de forță și descurajați să participe la proteste.

„În legătură cu acțiunile de protest organizate de CALM pe data de 27 noiembrie, împotriva plafonării taxelor locale, vin tot mai multe semnale despre implicate organelor de forță pentru a descuraja participarea primărilor la acest eveniment. Primarii sunt sunați de către reprezentanții INP și SIS. Organele de forță sună primarii și se interesează dacă primarii vor participa la acțiunile de protest”, a spus Viorel Furdui.

Amintim că funcționarii publici sunt nemulțumiți de proiectul bugetului pentru anul 2021, pe care îl propune Guvernul. În special, primarii se referă la plafonarea taxelor, care este prevăzută în proiect.

Aleșii locali consideră că astfel vor fi aduse prejudicii enorme comunităților locale, se va încălca Constituția Republicii Moldova, autonomia locală și prevederile acordurilor internaționale. În opinia lor, în rezultatul acestor modificări, nu cetățenii vor avea de câștigat, nici mediul de afaceri, dar unele grupuri de interese obscure.

„Această plafonare este o încălcare gravă a autonomiei locale, a tuturor prevederilor asumate, angajamentelor Republicii Moldova privind democrația locală, descentralizarea și consolidarea autonomiei locale”, susțin primarii.

Funcționarii susțin că vor organiza o acțiune de protest prin care vor îndemna deputații să nu voteze o asemenea prevedere în proiectul bugetului pentru anul viitor. „Când autoritățile centrale, la acea mică-mică autonomie locală, taxele locale, își permit să vină cu anumite plafonări, noi cei din administrația publică locală solicităm o acțiune a autorităților centrale să nu-și asume această plafonare a taxelor”, au menționat funcționarii publici în cadrul unei conferințe de presă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!