Pe fundalul unor fluierări și proteste, procurorul general, Alexandr Stoianoglo a prezentat, marți, 1 decembrie, în cadrul unui briefing de presă, raportul pentru un an de activitate. Stoianoglo a declarat că atunci când a venit la cârma Procuraturii, principala provocare a fost investigarea furtului miliardului, dar, potrivit lui, în scurt timp instituția va prezenta deznodământul investigației.

Alexandr Stoianoglo, procuror general:Neimplicarea în politică. La început de mandat am anunțat că Procuratura nu se va implica în politică. În decursul de un an, nu am privit nici spre Guvern, nici spre Președinție și nici spre Parlament. Pe durata mandatului meu nu a fost pornit niciun dosar la comandă. Timp de un an nici o persoană nu mi s-a adresat pentru a lua decizii favorabile în vreun dosar. Timp de un an, nici un om de afaceri nu a fost reținut. Am izbutit să schimbăm conducerea mai multor Procuraturi teritoriale. Principala provocare pentru Procuratură a fost investigarea furtului miliardului. La începutul cercetărilor pe acest dosar, am stabilit că principalul beneficiar este Vlad Plahotniuc. Sunt sub anchetă companiile și persoanele, care în intervalul anilor 2009 – 2011, au scos, prin înșelăciune, din BEM, zeci de milioane de dolari americani. Sunt investigate și episoadele vizând redistribuirea mijloacelor financiare, eliberate de către Banca Națională și transferate pe conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc și Șor. În decursul acestui an, pe acest dosar s-a lucrat mai mult decât în acești patru-cinci ani. Vom reuși să întoarcem statului toți banii furați”.

Acum un an, după un concurs Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de Procuror General. Alexandr Stoianoglo a acumulat cel mai mare punctaj după interviul organizat de CSP. Încă de la inițierea concursului de preselectare a candidaților la funcția de procuror general de către comisia Ministerului Justiției,  presa a scris că Stoianoglo ar fi favoritul socialiștilor. Acesta a negat, după interviul de la CSP, că ar avea vreo afiliere politică și a dat asigurări că nu va admite implicarea politicului în activitatea sa la Procuratura Generală.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!