/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Deciziile CSM privind magistrata Olesea Țurcan care ar fi adoptat mai multe hotărâri controversate în dosarul Moldasig

missing
08 decembrie 2020, ora 15:46

Consiliul Suprem al Magistraturii nu au examinat subiectul cu privire la sesizarea magistratei care s-a ocupat de dosarul Moldasig, Olesea Țurcan, referitor la apărarea independenței și reputației profesionale. În același timp, membrii CSM au aprobat cererea judecătorei de suspendare din funcție în legătură cu acordarea concediului de maternitate. Deciziile au fost luate în cadrul ședinței CSM de astăzi, 8 decembrie.

Judecătoarea Olesea Țurcan a devenit cunoscută publicului după ce ar fi luat mai multe decizii controversate în dosarul Moldasig. Potrivit unei investigații a „Cutiei Negre PLUS”, hotărârea magistratei a asigurat protejarea intereselor omului controversat de afaceri Veceaslav Platon.

Potrivit investigației, încheierea judecătorească lipsește de pe portalul instanțelor de judecată. Sursele Cutiei Negre din sistemul judecătoresc au comunicat că la scurt timp după această încheiere judecătorească magistrata Olesea Țurcan și-a anunțat colegii despre intenția de a pleca în concediu de maternitate.

Decizia magistratei Olesea Țurcan a atras un val mare de critici. Reprezentanții CNPF, dar și mai mulți deputați și juriști au calificat acțiunile judecătoarei drept un atac raider în favoarea lui Platon. Pretențiile cele mai importante față de legalitatea deciziei judecătoarei, înaintate de CNPF, țin de faptul că firmele lui Platon au contestat în instanță niște decizii luate în urmă cu patru ani, deși termenul lega a expirat demult, judecătoarea și-a atribuit un drept pe care nu îl avea de a numi un administrator provizoriu, acesta este exclusiv prerogativa CNPF, și transmiterea abuzivă în gestiune unei companii care nu a primit avizul CNPF a acțiunilor scoase la vânzare de Moldasig în locul acțiunilor lui Platon, anulate în 2016.

Încheierea judecătorească emisă de Olesea Țurcan a fost contestată de CNPF la Curtea de Apel. Cu toate acestea, semnalează directorul Comisiei, până la acest moment, fără nicio justificare, judecătoarea Olesea Țurcan nu a transmis dosarul spre Apel, fiind tergiversat astfel examinarea recursului.În cererea de recurs, CNPF notează:

„Încheierea instanței din 6.11.20, atât prin expresia de a fi una ilegală, inclusiv prin modul incoerent, cu tentă de manipulare, cât și din raționamente profesionale, reprezintă un caz fără precedent în justiția moldovenească. Prin acest act se justifică, implicit, se încurajează o infracțiune crasă, admisă anterior de pretinșii (interpușii) acționari ai unei companii preluate în mod dubios. (…) Încheierea în cauză a provocat un seism/șoc adevărat în lumea financiară, mai cu seamă în afara țării. Mai mult, Republica Moldova riscă să fie exclusă (neîntârziat) din Sistemul Internațional de Asigurări „Carte verde” ”, se arată în cererea de recurs depusă de CNPF.

De altfel, despre riscurile pe care le atrage după sine această decizie a instanței, reprezentanții CNPF au vorbit și în cadrul ședinței din această săptămână a Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Tot atunci, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a depus și o plângere la Procuratura Generală cerând verificarea legalității acțiunilor judecătoarei Turcan, dar până în acest moment, procuratura nu a întreprins careva acțiuni.

Pentru a preveni tentative de deturnare a activelor Moldasig, la câteva zile de la încheierea judecătoarei Olesea Turcan, CNPF a blocat conturile Moldasig și a interzis efectuarea tranzacțiilor cu activele asiguratorului și emitenților.

Investigația integral o puteți citi AICI. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram