/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Decorațiunile pentru Pomul de Crăciun pot fi periculoase atât pentru adulți, cât și pentru copii

missing
11 decembrie 2020, ora 07:30

În aceste zile, când toată lumea abia așteaptă să-și ia rămas bun de la anul 2020, oamenii merg să cumpere jucării și decorațiuni pentru Pomul de Crăciun și pentru Revelion, ca să creeze în propriile case atmosferă de sărbătoare. Dar câți dintre noi știu cum să aleagă un produs sigur și calitativ? Specialiștii ne avertizează că, în această perioadă, în vânzare sunt puse articole, care ar putea cauza daune, atât adulților cât și copiilor. Echipa TV8 a mers, prin magazine și piețe, împreună cu inspectorii de la Protecția Consumatorilor, ca să vadă ce „surprize” pot avea cumpărătorii.

Chiar pe primele rafturi examinate, specialiștii au reușit să depisteze unele abateri. Aceștia ne îndeamnă să atragem atenția, în primul rând, la cutiile produselor. Pe acestea trebuie să fie etichete, care să conțină instrucțiuni și simbolul de conformitate CE.

IVAN MATEESCU, ȘEFUL DIRECȚIEI DE CONTROL, PRODUSE INDUSTRIALE ȘI SERVICII: „Marcajul CE este un marcaj prin care atestă faptul că produsul este conform, corespunde cerințelor de fabricare.”

Experții avertizează că multe țări, deși nu fac parte din Uniunea Europeană, utilizează acest semn în mod ilegal. Astfel, ca să evităm cazurile de înșelăciune, inspectorii recomandă să solicităm de la administrație Declarația de conformitate pentru produsul pe care vrem să-l procurăm.

IVAN MATEESCU, ȘEFUL DIRECȚIEI DE CONTROL, PRODUSE INDUSTRIALE ȘI SERVICII: „Pentru ghirlande, lungimea firului de la fișă până la prima diodă trebuie să fie de cel puțin un metru jumătate. În cazul de față, nici 40 – 50 de centimetri nu avem. Astfel, acest produs este necalitativ.”

Când alegem jucăriile pentru brad, este bine să atragem atenția la globurile din hârtie și plastic și mai puțin la cele din sticlă. Potrivit experților, acestea sunt periculoase pentru copii. De asemenea, șpecialiștii îndeamnă să alegem globurile mari, pentru că cele mici pot fi înghițite ușor de către copii.

IVAN MATEESCU, ȘEFUL DIRECȚIEI DE CONTROL, PRODUSE INDUSTRIALE ȘI SERVICII: „Aici, în interior, deja este deteriorată această jucărie pentru înfrumusețarea Pomului de Crăciun, ce din start trebuie să dea bănuială părinților. Poate pune în pericol viața copiilor. Este un pericol pentru inhalare sau înghițirea acestor bile de către copiii mici.”

Brazii, de asemenea, se deosebesc nu doar prin culoare și marime, dar și prin calitate.

IVAN MATEESCU, ȘEFUL DIRECȚIEI DE CONTROL, PRODUSE INDUSTRIALE ȘI SERVICII:  „Să opteze pentru cele care au o formă complexă, frumoasă, să nu se desprindă spicele. Să nu se simtă un miros specific sau înțepător de la bradul respectiv.”

La rugamintea noastră de a ne prezenta declarația de conformitate pentru decorațiuni, unii vânzători s-au conformat, pe când alții au spus că este costisitor să o deții.

„În caz de-un control, primim amendă.”

„Certificat de ce? – De conformitate, să știe oamenii că sunt bune, că n-o să aprindă bradul. – Sigur că sunt, nu retrăiți de asta.”

„- Trebuie să-l aducă șeful – Dar este în orice caz? – Da!”

Între timp, clienții zic că nu prea atrag atenția la ceea ce scrie pe cutii și nu au solicitat niciodata vreun document.

„Ele, totuși, se ard, nu cerem.”

„Noi ne gândim pozitiv și la noi o să fie totul bine.”

„Eu cred că nu eu trebuie să controlez standartizarea la aceste chestii.”

„Nu prea atrag atenția.”

Potrivit Agenției pentru Protecția Consumatorilor, controalele pentru astfel de produse vor avea loc permanent, în următoarele săptămâni, iar vânzătorii care nu dețin certificate și declarații de conformitate, vor fi amendați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram