Pe fundal de huiduieli, ședința Parlament a fost încheiată la miez de noapte, după ce la ora 22:20 a fost reluată. Au fost votate politica bugetar fiscală, Legea bugetului, asigurării sociale, asigurării în medicină.
Cu o reacție în acest sens a venit deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, acesta a spus că: „Îmi amintesc de timpurile lui Vlad Plahotniuc, fost lider democrat, se folosesc aceleași metode”.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a spus că unii deputați ai fracțiunii s-ar îndrepta spre Parlament, pe motiv că parlamentarii întruniți în plen „împart banii publici pe bază pur politică”.
UPDATE 23:12 Deputatul grupului „Pro Moldova” Andrian Candu a ținut un discurs de la tribuna Parlamentatului.
„PD când a fost la guvernare a făcut foarte multe greșeli, de asta și a pierdut-o. Una din aceste greșeli a fost netransparența. Cu regret aici nu se face nimic altceva decât pe ascuns se votează politica fiscală și bugetul de stat. Este rușinos ce se întâmplă astăzi, cum ați împărțit banii între primării. Faceți astfel de șmecherii cu cele mai importante legi”.
UPDATE 23:06 Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a ținut un discurs de la tribuna Parlamentului.
„Ce am văzut azi în Parlament este strigător la cer. Nu era nici un fel de înregistrare, ceea ce este ilegal, mai ales că se discutau cele mai importante subiecte, politica bugetar fiscală și proiectul bugetului de stat. Acele 300 de milioane de lei alocate pentru primării au fost redirecționate. Unde s-a mai văzut așa ceva”.
UPDATE 22:48 Ulterior, deputatul Alexandru Slusari a ținut un discurs de la tribuna Parlamentului:
„Astăzi asistăm la criminalizarea acestui Parlament. Fac în detrimentul cetățenilor această ședință la miez de noapte. Eu credeam că nu există ceva mai degradant. Acum asistăm la ceva nemaipomenit. Ce drept ați avut să faceți acum această ședință? Cine v-a împuternicit să faceți acum această ședință? Acest Parlament trebuie să fie dizolvat cât mai repede. Asta-i culmea, asta-i dezmățul. Ceea ce se întâmplă acum este înțelegerea unor grupări criminale. Liderii voștri fac grupare criminală. Este o mfiotizare a Parlamentului. Îmi cer scuze pentru acest Parlament”.
UPDATE 22:38 Deputatul Platformei DA Alexandru Slusari a intrat în plenul Parlamentului. A încercat să vorbească de la microfon, însă acesta era deconectat.
UPDATE 22:36 Deputații au votat în lectura a doua Legea bugetului asigurării sociale de stat și bugetul asigurării în medicină.
UPDATE 22:17 În aceste clipe are loc ședința Comisiei economie, buget și finanțe.
UPDATE 17.28 A fost aprobat Proiectul legii pentru modificareaunor acte legislative cu privire la medicamente și cu privire la activitatea farmaceutică.
UPDATE 17.28 Deputații au aprobat Strategia națională de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020-2025 și al Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia.
UPDATE 17.23 Parlamentul a aprobat instrumentul pentru modificarea Constituției Organizației Internaționale a Muncii. Instrumentul pentru modificarea Constituției Organizației Internaționale a Muncii propune un șir de modificări. Cea mai importantă ține de modificarea componenței numerice a Consiliului de Administrare, de la 56 de membri la 112 membri. Din totalul celor 112 membri, 56 vor fi din partea Guvernelor, câte 28 de membri din partea angajatorilor și, respectiv, a salariaților.
UPDATE 17.15 Cu 54 de voturi a fost votat în lectura a doua Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind regimul străinilor în Republica Moldova.
UPDATE 17.10 Deputații au votat în lectura a doua Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative (Legea nr.1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică – art.142, 19, 191; Legea nr.552/2001 privind evaluarea și acreditarea în sănătate.
UPDATE 17.02 Deputații au anulat votul amendamentelor Proiectului de lege 329. Acesta a fost revotat de către deputați, dar deja fără amendamente.
UPDATE 16.48 Deputații au solicitat o pauză.
UPDATE 16.45 Deputații au votat în lectura a doua Proiectul de lege pentru completarea articolului 181 al Legii nr.1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică.
UPDATE 16.35 Deputații PSRM – Pentru Moldova au votat în lectura a doua controversatul Proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.
UPDATE 16.25 Parlamentul a aprobat, în lectura finală, proiectul de modificare și completare a Legii privind administrația publică locală și Legii privind descentralizarea administrativă și proiectul de modificare a Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova.
Prin proiectul de modificare și completare a Legii privind administrația publică locală și Legii privind descentralizarea administrativă se propune introducerea în cadrul legal național a termenului de „Autoritățile ale administrației publice locale de nivel special”, care va cuprinde atribuții ale domeniilor rezervate pentru autoritățile nivelului al doilea, precum și atribuțiile conferite prin Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri).
UPDATE 16.16 Deputații au votat în lectura a doua Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea nr.436/2006 privind administrația publică locală – art.1, 2, 5; Legea nr.435/2006 privind descentralizarea administrativă – art.4)
UPDATE 16.03 Deputații PSRM și Pentru Moldova au votat Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii, pentru ambele lecturi. Acesta prevede stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani – pentru bărbati, începând cu 1 ianuarie 2021.
UPDATE 15.55 Deputații PSRM și Pentru Moldova au votat în cadrul ședinței plenare de astăzi, Proiectul de lege pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015.
Pentru anularea ”legii miliardului” au votat 56 de deputați.
UPDATE 15.42 Deputații Pro Moldova au părăsit ședința Parlamentului.
UPDATE 15.40 Deputații au revenit în ședință.
UPDATE 15.08 Deputații partidelor care au rămas au solicitat o pauză de 30 de minute.
UPDATE 15.06 Deputații PPDA au părăsit ședința Parlamentului.
UPDATE 15.05 Deputații PAS și deputații Platformei DA au părăsit ședința Parlamentului.
UPDATE 15.00 Deputatul PAS Igor Grosu prezintă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu.
UPDATE 14.58 „Mai mult de jumătatea de proiecte nu au avizele gUVERNULUI. Demult asităm la acest dezmăț din Parlamant. Platforma DA va părăsi ședința Plenului după mețiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu”, a declarat Alexandr Slusari.
UPDATE 14.57 Deputații au votat ordinea de zi.
UPDATE 14.38 Pavel Filip cere ca Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.156/1998 privind sistemul public de pensii să fie exclus de pe ordinea de zi. Proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi.
UPDATE 14.30 Platforma DA cere anularea votului pentru proiectele de legi care au fost votate în ședința Parlamentară din 3 decembrie.
UPDATE 14.24 Mai mulți deputați au cerut excluderea Proiectului de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul a creat dispute între parlamentari. Proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi explus.
UPDATE 14.13 Deputatul Vasile Năstase a cerut excluderea proiectului 460 pentru că nu a fost discutat în comisia de specialitate. Potrivit acestuia, proiectul ar putea să afecteze de relațiile cu partenerii din UE.
UPDATE 13.56 Platforma DA a propus un proiect prin care cere ca a orice autorizație de extragere de a mineralelor din localitățile din țară să fie coordonată cu autoritățile locale. Proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi inlcus pe ordinea de zi.
UPDATE 13.48 Mai mulți deputați au cerut audierea ministrului de Interne, ministrului de Externe și a șefului Serviciului Vamal în scandalul cu anabolizante. Legislativul a respins propunerea.
UPDATE 13.45. Deputații discută despre situația agricultorilor: „Oamenii au ajuns la limită, nu trebuia să se ajungă până aici”, a comentat Mihai Popșoi.