/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/VIDEO/ Noi detalii în dosarul Laundromat. Președinta Comisiei de anchetă: „50 de milioane de dolari, extrași de către nerezidenți”

missing
18 decembrie 2020, ora 13:39

Noi detalii în dosarul Laundromat, peste 50 de milioane de dolari au fost extrași din „Moldindconbank” în perioada anilor 2011 – 2014 de către persoane care nu sunt rezidente în Republica Moldova și care au intrat în țară prin regiunea transnistreană.

Despre aceasta a declarat pentru tv8.md președinta Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, Inga Grigoriu.

„Cel mai grav este faptul că s-au extras bani cash. Banca vizată a permis să fie scoși bani unor persoane nerezidente, fără ca să fie prezentate careva acte confirmative”. Am contactat în acest sens reprezentanții băncii pentru o reacție la numerele de telefon prezentate pe site-ul instituției, dar nimeni nu ne-a răspuns.

Președinta comisiei a îndemnat procurorii să nu claseze dosarele, întrucât există dovezi cu privire la fraudă. „Am primit un raport de la Banca Națională a Moldovei (BNM). Sunt descrise detalii ale tranzacțiilor, beneficiari, persoane fizice/juridice, cum executorii efectuau transferuri către creditori ”, a declarat deputata Platformei DA.

Președinta Comisie a mai spus că au fost petrecute audieri închise la solicitarea Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), iar în cadrul acestora a fost prezentat punctul de vedere al instituției, documente, nume și beneficiari.

„Practic toate aceste dosare au fost ulterior emise Procuraturii, astfel încât organele de anchetă trebuiau să demareze activitatea în vederea elucidării tuturor circumstanțelor”, a spus Inga Grigoriu în cadrul unui briefing de presă la Parlament, pe 18 decembrie.

Pe 27 noiembrie curent Parlamentul a constituit o comisie pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la „spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram