Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a semnat și promulgat luni, 21 decembrie, Legea bugetului de stat pentru anul 2021 și proiectul politicii bugetar-fiscale, proiecte votate de în două lecturi în Parlament de deputații PSRM-Șor.

Dodon a anunțat pe Facebook că a promulgat Legea cu privire la Bugetul de Stat pentru anul 2021 și Legea cu privire la politica bugetar fiscală și vamală.

Am promulgat Legea cu privire la Bugetul de Stat pentru anul 2021 și Legea cu privire la modificarea unor acte normative (politica bugetar fiscală și vamală). Principalele prevederi ale Legii bugetului pe anul 2021, se referă la susținerea mediului de afaceri, politicii salarizării, ocrotirii sănătății și politicilor sociale. Potrivit Legii, va continua subvenționarea locurilor de muncă, subvenționarea dobânzilor la creditele contractate de la băncile comerciale de către agenții economici, acordarea creditelor în condiții preferențiale întreprinderilor mici și mijlocii, rambursarea TVA în contul achitării impozitelor salariale, pentru agenții economici din agricultură care au suferit în urma calamităților naturale. De asemenea, au fost prevăzuți bani pentru construcția drumurilor în localități, a apeductelor în sate, pentru reparația acoperișurilor la școli, grădinițe, la spitale. Sunt prevăzute acțiuni de susținere a angajaților din sectorul bugetar, precum și a personalului medical, prin punerea în aplicare a următoarei etape de majorare a salariilor cu 30%, de la 1 ianuarie 2021. Țin să amintesc că inițiativa de dublare a salariilor pentru personalul medical a fost lansată de mine în luna iunie, curent. Potrivit acesteia, prima majorare a salariilor cu 30% a avut loc la 1 septembrie curent, cea de-a doua majorare, cu 30 la sută – la 1 ianuarie 2021, iar la rectificarea bugetului în vara viitoare, urmează să fie bugetată o nouă majorare a salariilor pentru personalul medical, de încă 40 la sută.”.

Proiectele politicii bugetar fiscale și proiectele de bugete au fost votate în două lecturi, fără dezbateri de deputații PSRM și cei din Platforma Pentru Moldova în seara zilei de 16 decembrie. Proiectele au fost votate în timp ce în fața Legislativului se desfășura un protest al agricultorilor, iar deputații din opoziție lipseau din sală.

Atunci, reprezentanți ai PAS, Platformei DA și PDM au declarat că nu au fost informați că în ședința Parlamentului din 16 decembrie urmau să fie examinate proiectele privind politica bugetar fiscală și cele privind bugetul.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!