Statele Unite împărtășesc îngrijorările exprimate de Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și alte organizații cu privire la acțiunile recente promovate în Parlamentul Republicii Moldova.

„Implementarea inițiativelor legislative recente, aprobate de Parlamentul Republicii Moldova, amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19. În contextul noului program susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), sprijinul financiar din partea FMI se va acorda doar dacă va exista un angajament fără echivoc al Republicii Moldova de a asigura ireversibilitatea progresului atins până acum, precum și un sprijin politic larg pentru agenda ambițioasă privind guvernanța și reformele instituționale, convenită cu misiunea FMI pe parcursul acestui an”, a menționat Rodgers Chawani, reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova.

Și Banca Mondială s-a arătat îngrijorată de adoptarea unor legi în Parlament, care potrivit reprezentanților instituției inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani în raport cu caracterul adecvat al pensiilor, eficacitatea regimului de declarare a averilor și intereselor persoanele în Republica Moldova pentru a pune capăt impunității pentru actele de corupție și soliditatea sectorului financiar.

Și fracțiunile parlamentare din opoziție au criticat proiectele de lege votate în mare gradă pe 16 decembrie, aproape de miezul nopții. Atunci, mai mulți deputați au protestat în plenul Legislativului față de ședința nocturnă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!