/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Gheretele din parcurile și scuarurile capitalei, amplasate ilegal, urmează să fie evacuate

missing
04 ianuarie 2021, ora 21:20

Gheretele din parcurile și scuarurile capitalei, proprietarii cărora nu dispun de acte legale, eliberate de Primărie și nici de scheme autorizate de amplasare, urmează să fie evacuate, conform noului Regulament privind comerțul în municipiul Chișinău. Pentru a soluționa problema, edilul Capitalei, Ion Ceban, le-a cerut pretorilor de sector ca, până la sfârșitul săptămânii, să vină cu un raport, despre situația la acest capitol, în sectoarele pe care le administrează. În caz contrar, spune primarul general, aceștia riscă să fie concediați. Discuții în acest sens, au avut loc în cadrul ședinței operative de astăzi a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău.

MARIANA BUCIUCEANU, REPORTERĂ TV8: „Aceasta este una dintre cele cinci gherete, amplasate pe strada Paris din capitală, care urmează să fie evacuate. Deși autorizația de comercializare a expirat la sfârșitul acestui an, aici, astăzi, se mai vând fructe și legume”.

„Trist, desigur! Și pentru oameni e rău, și noi nu avem unde să ne ducem. Familii, copii avem cu toții. Trist, desigur! Va trebui să ne căutăm de lucru. Fac totul bine pentru oameni, doar în altă direcție.”

Cumpărătorii spun că din gherete au posibilitatea să-și aleagă produsele după preferințe și la prețuri mai mici decât în magazine.
„ – De luat, de dus, dar oamenii cu mâinile în buzunar acasă să stea. Nu se poate așa ceva. – Dar, dumneavoastră cumpărați de la aceste gherete? Eu, iată, de acolo cumpăr, de la acela. – Ce cumpărați? – Și mere, și roșii, și castraveți, tot ce-mi trebuie pentru casă. Aici, ori acolo, ori dincolo mai este unul. Îmi aleg unde e mai ieftin”.

„Unde noi să mergem? Acolo pe la periferie? Acolo e foarte scump. Eu consider că nu trebuie evacuate. E părerea mea.”

Pe de altă parte, unii trecători sunt de părere că gheretele știrbesc din imaginea orașului și sunt de acord cu faptul că acestea trebuie să fie evacuate.

„Parcă nu ar fi locul lor aici. Sunt niște gherete care nu-s specializate. Sunt amplasate, pur și simplu, pe niște cărămizi și nu arată bine.”

„O să arate mai frumos. Ar arăta bine. Nu-i frumos, nu-i bine.”

În prezent, în sectorul Buiucani al capitalei sunt aproximativ 140 de gherete. Dintre acestea, în aproximativ 30 se comercializează presa periodică. Celelalte urmează să fie demontate și evacuate în următoarele luni. Astfel, nu vor mai fi gherete pe străzile principale din acest sector: Ion Creangă, Paris, Onisifor Ghibu și strada Liviu Deleanu, fapt confirmat și de pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brânzaniuc.

VADIM BRÂNZANIUC, PRETORUL SECTORULUI BUIUCANI: „La 31 decembrie 2020, au expirat actele permisive la circa 70 din aceștia și în fiecare caz am emis prescripții ca, ulterior, să fie emise dispoziții de demontare și evacuare.”

Și pretorul sectorului Botanica spune că, în fiecare săptămână, evacuează gheretele amplasate neregulamentar.

DIANA GUBA, PRETORĂ INTERIMARĂ A SECTORULUI BOTANICA: „În fiecare săptămână evacuăm gherete… Emitem prescripții legale. În decurs de două săptămâni, după ce termenul prescripției se finisează, noi evacuăm. Cine benevol, cine chiar pretura sectorului Botanica evacuează.”

În zonele de agrement din capitală, în următoarea perioadă, vor rămâne doar gheretele care au fost adjudecate în cadrul licitațiilor publice. În acest context, Primarul capitalei, Ion Ceban, le-a cerut pretorilor de sector un raport de urgență privind evacuarea gheretelor, în caz contrar, ei ar putea fi concediați.

Pe fiecare pretură, rog să-mi dați un raport până miercuri. Cu creionul pe fiecare pretură și dacă nu se remediază situația, atunci o să ne dezicem de pretori.

Începând cu luna decembrie 2020, agenții economici obțin dreptul de a vinde în gherete, doar după ce câștigă licitațiile publice. La prima licitație au fost semnate contractele cu nouă agenți economici, care deja au achitat jumătate din suma totală anunțată de 8,4 milioane de lei. Următoarea licitație va avea loc la mijlocul lunii ianuarie 2021.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram