/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Familia animalelor de la Grădina Zoologică din Capitală s-a mărit cu 31 de exemplare noi

missing
20 ianuarie 2021, ora 23:14

Familia animalelor de la Grădina Zoologică din Capitală s-a mărit. 31 de exemplare noi au fost aduse de la grădinile zoologice din regiunile Novosibirsk și Habarovsk, din Rusia. Acestea au ajuns la Chișinău cu avionul, comandat de administrația de la ZOO. În prezent, viețuitoarele se află în carantină, iar vizitatorii le vor putea admira abia în primăvară.

Dintre cele 31 de animale, șase specii au ajuns la noi în țară în premieră. Este vorba despre lemur, caracal, serval, mara de Patagonia, capybara, capre siberiene, lupoaice și maimuțe.

Între timp, angajații Grădinii Zoologice din Capitală pregătesc volierele și spații noi pentru animalele recent achiziționate.

MARIANA BUCIUCEANU, REPORTERĂ TV8: „Aceasta este lupoaica, Ana. Are vârsta de opt luni și a fost adusă din regiunea Novosibirsk. În volieră cu ea se mai află și o altă femelă adultă, care poate fi văzută doar seara. În prezent, ambele sunt hrănite cu carne, până vor trece de perioada de adaptare, care durează în jur de două săptămâni. Ulterior, rația alimentară a lupoaicelor va conține: ouă, brânză și legume!”

O altă specie care va înnoi colecția de la ZOO, sunt jderii cu gâtul galben, puși deja într-o cușcă în care vizitatorii îi vor putea observa de la distanță. Restul animalelor se află în încăperi închise, iar vizitatorii au acces interzis către ele.

ROMAN CREȚU, SECRETAR ȘTIINȚIFIC GRĂDINA ZOOLOGICĂ DIN CAPITALĂ: „De ce a fost necesar un avion? – Fiindcă au fost foarte multe animale. Fiecare animal a fost așezat într-o cușcă separată și a ocupat foarte mult volum și a necesitat să fie un avion de mici dimensiuni, special pentru noi.”

Printre viețuitoarele noi se regăsesc și două female de lup arctic, capybara un rozător mare, a cărui greutate poate ajunge până la 50 de kg. De asemenea, a mai fost adus și un țap Siberian pentru femelele siberiene. În același timp, astăzi, după ce primarul capitalei Ion Ceban a postat anunțul despre cele 31 de animale care au fost aduse la ZOO, internauții au venit cu un val de critici la adresa edilului, spunând că animalele nu ar trebui ținute în cuști.

ROMAN CREȚU, SECRETAR ȘTIINȚIFIC GRĂDINA ZOOLOGICĂ DIN CAPITALĂ: „Într-adevăr, reacțiile sunt foarte dure, dar ar trebui să înțeleagă toată lumea că Grădina Zoologică nu mai este ceva sau să zicem un loc care este făcut doar pentru divertisment, pentru a distra publicul. 02.09 MUSCA 02.21 Atâta timp cât nouă ni s-a aprobat acest transfer și supraveghetorii noștri au considerat că este ok, înseamnă că nu este nicio problemă ce ține de spațiu.”

Potrivit administrației, pentru întreținerea animalelor de la Grădina Zoologică din Capitală, se cheltuiesc anual milioane de lei. În următoarea perioadă, aici urmează să fie aduși și lei. În prezent, Grădina Zoologică din Chișinău numără peste 1100 de viețuitoare de pe toate continentele, animale și păsări din 169 de specii.

REPORTERĂ: MARIANA BUCIUCEANU

IMAGINI: TUDOR BIGU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram