Octavian Nicolaescu, fostul director al Autorității Aeronautice Civile (AAC), care a fost demis la data de 15 octombrie 2019, a fost repus în funcție prin Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, cu executare imediată din 21 ianuarie 2021.

Anterior, Nicolaescu a mai deținut această funcție în perioada octombrie 2018- septembrie 2019. Începând cu octombrie 2018, echipa Autorității Aeronautice Civile a avut mai multe ședințe de lucru reprezentanții Comisiei Europene și autoritățile de reglementare din domeniul aviației civile din alte state UE pentru a evalua și elimina lacunele depistate în activitatea operatorilor aerieni naționali și a AAC.

În urma evaluării efectuate de către inspectorii EASA în luna Februarie 2019 pentru perioada 2017-2019 au fost depistate neconformități majore, motiv pentru care unele companii aeriene din Republica Moldova au fost incluse în lista de siguranță a UE.

În 2019, directorul Autorității Aeronautice Civile, Octavian Nicolăescu, care fusese suspendat din funcție în luna septembrie pe perioada unei anchete de serviciu, a plecat de la conducerea instituției. La o lună după demisie, pe 14 noiembrie 2019, Nicolaescu a depus declarația de venit la Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Potrivit documentului, în 2019, Nicolăescu încasa lunar câte 55 de mii de lei. Acesta a indicat în declarația de venit, pentru anul 2019, un salariu net de 558 651 lei. Octavian Nicolăescu are în proprietate două terenuri, care ar valora peste 300 de mii de lei, un garaj, un spațiu comercial, dar și o casă de 332 metri pătrați evaluată oficial la aproape două milioane de lei.

Amintim, că Octavian Nicolăescu a fost suspendat din funcție în luna septembrie 2019, iar șef interimar a fost numit Alexandru Fiti.

Ulterior, acesta declara că ministrul Economiei de atunci, Vadim Brânzan, ar fi insistat pe demisia sa și s-ar căuta motive pentru a-l îndepărta forțat de la conducerea Autorității Aeronautice Civile. Nicolăescu se adresase cu o cerere pentru anularea ordinului de suspendare din funcție.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!