/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/DOC/ Vor să modifice Codul Electoral. Deputații Partidului Șor au înregistrat un proiect în Parlament

missing
27 ianuarie 2021, ora 13:19

O inițiativă legislativă privind modificarea Codului Electoral a fost înregistrat în Parlament de către deputata Partidului „Șor” Violeta Ivanov, care solicită ca băncile comerciale să fie obligate prin lege să deschidă, la cerere, conturi bancare concurenților electorali. 

Potrivit documentului, la solicitarea concurentului electoral sau a reprezentanților săi legali, orice bancă înregistrată în Republica Moldova este obligată să deschidă contul cu mențiunea „Fond electoral”.

„Măsura se aplică în cazul alegerilor parlamentare, celor prezidențiale, alegerilor locale generale, noi sau referendumurilor republicane. Deschiderea contului ar urma să aibă loc în termen de două zile de la depunerea cererii, iar în caz de refuz, beneficiarul ar putea să se adreseze direct în instanța de judecată, care ar trebui să examineze plângerea în cel mult trei zile de la depunere. Instituțiile financiare care vor refuza să se conformeze acestei prevederi ar urma să fie sancționate conform articolului 75 din Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei”, spun reprezentanții Partidului Șor.

Totodată, reprezentanții formațiunii spun amintesc că „Inițiativa Partidului „ȘOR” vine în contextul în care, la alegerile prezidențiale din 2020, toate băncile comerciale au refuzat să-i deschidă acestei formațiuni cont bancar, în care să fie făcute donații în fondul electoral. Atunci, reprezentanții formațiunii s-au adresat la Comisia Electorală Centrală, care a redirecționat demersul către Banca Națională”.

Inițiativa prevede modificarea Codului Electoral prin introducerea unui articol nou, care prevede această obligativitate.

Pentru proiectul de lege au mai semnat și deputații Igor Himici, Marina Tauber, Denis Ulanov și Sergiu Sîrbu.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram