/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ „Complexul multifunctional din zona Circului încalcă regimul de înălțime”. PAS cere demisia responsabililor de la Consiliul Național al Monumentelor Istorice

01 februarie 2021, ora 13:21

Complexul multifuncțional cu parcări subterane care ar urma să apară în Capitală a stârnit un val de critici. Clădirile care ar urma să fie construite încalcă regimul de înălțime și pun în pericol alte două monumente istorice din apropiere. De această părere sunt deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Virgiliu Pâslariuc și Lilian Carp. Ba mai mult, aceștia cer demisia vicepreședintelui Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI), Ion Ștefăniță, și a lui Iurie Povar, consilier municipal în domeniul arhitectură și urbanism.

În cadrul unei conferințe de presă, cei doi deputați s-au arătat indignați de decizia CNMI de a autoriza un complex multifunțional într-o zonă de risc.

„Ceea ce se întâmplă în jurul protejării patrimoniului cultural al municipiului Chișinău de fapt este rezultatul unor jocuri absolut murdare de ordin politic. Urmele acestuia duc la fostul Guvern Chicu, care defapt au dus la capturarea acestei comisii care este defapt ultimul bastion de protejare a patrimoniului cultural. Deci cei care trebuie să apere patrimoniul nostru, acum avizează distrugerea acestuia, lupul a fost pus stăpân la stână”, a declarat Virgiliu Pâslariuc.

Deputatul susține că noii membri Consiliului Național al Monumentelor Istorice, numiți de Guvernul Chicu, ar fi membri ai mafiei imobiliare.

„Deci schema este următoarea: la ultima ședință a Guvernului Chicu, ședința maraton din 22 decembrie 2020, prin hotărârea de Guvern nr. 992 din 22.12.2020, Cu privire la modificarea regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național de Monumente Istorice. Această hotărâre modifică defapt regulamentul de funcționare a CNMI și deschide larg poarta venirii în acest Consiliu a oamenilor care, în loc de protejarea monumentelor istorice, defapt au interesul să îl distrugă. În 13 ianuarie 2021, Ministra Liliana Pogolșa a schimbat radical componența acestui Consiliu și a început pe bandă rulantă distrugerea orașului Chișinău. Această construcție pune în pericol existența bisericii Constantin și Elena. Dacă va fi construit acest mastodont, nu numai Circul care este alături, dar și biserica, care este al doilea monument ca vechime din Chișinău, se va afla în pericol. Pur și simplu s-ar putea să nu reziste presiunii”, a declarat alesul poporului.

De aceeași părere este și deputatul Lilian Carp, care solicită demisia vicepreședintelui Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI), Ion Ștefăniță, și a lui Iurie Povar, consilier municipal în domeniul arhitectură și urbanism. Totodată, acest vine cu un apel către ministra educației, de a nu semna avizul privind construcția complexului multifuncțional în zona Circului.

„Anterior au fost încercări de a vot acest proiect în Consiliul în componența veche. Nu a trecut. A fost respins de fiecare dată, chiar dacă în proiectul precedent era prevăzut 19 etaje, era încălcat regimul de înălțime, băieții au mai adăugat încă două. Vedem că acele persoane care trebuie să păzească, au devenit parte componentă a mafiei imobiliare. Până și consilierul domnului Ceban a votat pentru construcția acestui proiect. Chiar dacă este demis din funcție, iar primarul general susține că acest proiect nu va fi construit, eu vreau să îi spun că, din păcate, prin decizie de judecată, ei pot obține certificatul de urbanism.

În cadrul aceleași conferințe de presă, aleșii poporului au solicitat ca primarul general, în regim de urgență, „să înceapă dezbaterile publice privind elaborarea planului urbanistic zonal unde foarte clar să reglementeze regimul de înălțime, tipul de utilitate a clădirilor și să fie anulată sau suspendată acestă decizie a CNMI până la elaborarea planului urbanistic”

„Această arteră a municipiului, bd Renașterii, str. Grigore Vieru este foarte încărcată. Eu cred că persoanele care au votat acestă decizie fără a lua în calcul care pot fi consecințele, trebuie să își dea demisia. Începând de la domnul Iurie Povar și terminând cu Ion Ștefăniță. Sunt persoane iresponsabile prin deciziile pe care le-au luat. Desigur trebuie atacată acea hotărâre a Guvernului privind modificarea componenței CNMI. Cerem insistent ca Ministra Educației să nu semneze acest aviz”, susține Lilian Carp.

Anterior, deputații PAS au cerut anularea ordinului Ministerului Educației prin care s-a aprobat componența nominală a Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Amintim că, un nou ansamblu multifuncțional cu parcări subterane va apărea în Capitală. Acesta va fi amplasat în apropiere de Circ. Un proiect în acest sens a fost aprobat vineri, 29 ianuarie, de către Consiliul Național al Monumentelor Istorice, care s-a întrunit într-o nouă componență.

Totodată, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, susține că pe durata mandatului său, în zona Circului, nu va fi construit complexul multifuncțional, solicitând concedierea lui Iurie Povar, consilier în domeniul arhitectură și urbanism.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram