/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Chiar dacă situația de la Calea Ferată este un critică, administrația spune că se fac reorganizări și deja se văd „roade”

missing
08 februarie 2021, ora 11:48

În timp ce circa o mie de angajați ai Căii Ferate din Moldova (CFM) riscă să fie dați afară, iar majoritatea nu și-au primit salariile din luna noiembrie 2020, reprezentații întreprinderii spun că problema nu este de ieri și de azi, dar a prins rădăcini acum zece ani, iar dacă nu vor fi create piedici artificiale, CFM va reveni pe un făgaș normal de dezvoltare. Cât ține de desființarea întreprinderii, conducerea spune că orice speculație la acest subiect este lipsită de logică. 

„Se depun eforturi titanice nu doar pentru a salva CFM dar și pentru a o dezvolta și moderniza. Actuala administrație foarte bine înțelege încotro trebuie să mergem…. Situația nu este una ușoară, dar poate fi depășită printr-o largă viziune asupra domeniului. Noi avem dorința de a schimba lucrurile spre bine, fiți cu ochii pe noi, dar astfel încât grija manifestată să nu fie o piedică pentru asigurarea unui prezent și viitor. CFM e mult prea importantă pentru economia țării. Mizăm pe înțelegere și vă asigurăm că dacă nu vor fi create piedici artificiale CFM va reveni pe un făgaș de dezvoltare”, a declarat prim-vicedirectorul pentru Planificare Strategică  Vitalie Mocan, în cadrul unui briefing de presă pe 8 februarie curent.

Dânsul a mai spus că situația de la CFM a degradat continu începând cu anul 2009, iar către 2019 au apărut premise reale pentru falimentarea întreprinderii, dar odată cu venirea noii conduceri s-a purces la implementarea unui amplu program de reorganizări și modernizări, care începe să dea roade. Este vorba despre achiziționarea de locomotive noi, reabilitarea infrastructurii și procurarea de echipament automatizat.

Anterior reprezentanții CFM au declarat că circulația tuturor trenurilor locale și suburbane va fi suspendată, începând cu 12 februarie curent pentru că trenurile respective generează doar pierderi pentru întreprindere.

Situația critică de la Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova va fi investigată de o comisie specială. În termen de 60 de zile, membrii comisiei speciale urmează să prezinte un raport cu privire la rezultatele și concluziile anchetei.

Printre problemele prioritare ale administrației de la CFM se numără și cea cu privire la restanțele salariale, care nu au mai fost achitate din luna noiembrie, anul trecut.

Recent, șeful interimar al CFM, Adrian Onceanu a fost chemat la audieri în Comisia economie, buget și finanțe. Atunci el a declarat că peste o mie de angajați ai de la Calea Ferată din Moldova ar putea fi concediați.

La sfârșitul anului trecut, CFM avea un deficit de mijloace circulante de peste 270 de milioane de lei, ca urmare a formării datoriilor debitoare. În prezent, Calea Ferată din Moldova are peste șase mii de angajați.

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram