/FOTO/ Atenție! Poliția intensifică controalele după ce CNESP a prelungit starea de urgență

16 februarie 2021, ora 17:00

În urma deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică de a prelungi starea de urgență până pe 15 aprilie, oamenii legii vor intensifica acțiunile de monitorizare privind respectarea restricțiilor de prevenire și combatere a virusului Covid-19.

În context, polițiștii amintesc cetățenilor că, pentru a preveni infectarea cu virusul  Covid-19,  trebuie să respecte recomandările privind purtarea corectă a măștii de protecție și igiena corespunzătoare a mâinilor, să ezite zonele aglomerate și să păstreze distanța față de alte persoane.

Restricții decise de autorități:

Se sistează, începând cu 17 februarie 2021, activitatea centrelor comerciale la nivel național în zilele de sâmbăta și  duminică, cu asigurarea funcționarii în regim normal a unităților de comercializare a produselor alimentare și  a produselor farmaceutice, amplasate în incinta acestora.

De asemenea, se restricționează, în perioada 17 februarie  – 1 martie 2021 inclusiv, activitatea piețelor comerciale, care se va desfășura  doar în zilele de marți, joi  și sâmbăta, cu excepția piețelor agricole.

Totodată,  pentru agenții economici care desfășoară activități de comerț/prestări servicii în spatii închise, admiterea concomitentă în spațiul comercial/de deservire a unui număr limitat de clienți, reieșind din normativul de 1 vizitator/4m2 de suprafața comerciala libera (suprafața rara echipamente comerciale ).

Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă.

Se admite desfășurarea activităților cu prezenta spectatorilor, in incinta instituțiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură la capacitatea de 50% din numărul de locuri, dar nu mai mult de 250 spectatori pentru sălile cu o capacitate mai mare de 500 locuri, cu respectarea prevederilor instrucțiunii privind măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19.

La fel, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. De asemenea, în această perioadă se va interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

Poliția va activa la capacitate maximă,  astfel,  polițiștii vor patrula  în adiacentul piețelor comerciale în locurile de acces public, zone de agrement, stații și autogări și vor interveni solicitând cetățenilor să respecte măsurile de protecție, iar  șoferilor de transport public să limiteze numărul de persoane.

De asemenea, se va supraveghea activitatea agenților economici și se va  interveni cu aplicarea amenzilor în cazul de nerespecate a măsurilor de restricție.

Scopul poliției nu este de a sancționa, dar în contextul în care mesajele autorităților și măsurile impuse sunt ignorate – suntem nevoiți să acționăm.

De la începutul anului curent,  poliția a   întocmit  3 522 de procese verbal, iar  amenzile aplicate depășesc suma de 4 milioane de lei.

Amintim că, starea de urgenţă în sănătate publică în Republica Moldova este prelungită până la data de 15 aprilie 2021, cu posibilitatea revizuirii acesteia. Decizia a fost aprobată astăzi de Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP), care constată că situaţia epidemiologică rămâne a fi nefavorabilă.

Sursa: politia.md

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram