/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Explicația edilului din Sîngera, care și-a închiriat propria mașină la primărie și a ajuns în vizorul ANI

16 februarie 2021, ora 11:52

Primarul orașului Sîngera, Valeriu Popa, susține că nu a admis nicio încălcare în ceea ce privește utilizarea automobilului propriu în cadrul primăriei, printr-un contract semnat cu sine însuși, în calitate de persoană fizică. Edilul a fost vizat într-un act de constatare al ANI privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese.

În cadrul unei conferințe de presă, edilul a explicat că în acest mod a economisit bani în bugetul administrației locale.

„Pentru alimentarea automobilului a fost folosită puțin peste cantitatate de combustibil alocată de Consiliul din Sîngera pentru un an, ceea ce demonstrează că contractul a avut doar beneficii si nici de cum nu a prejudiciat bugetul primăriei. De regulă, majoritatea primarilor utilizează automobilul propriu, dar cotractul este semnat prin intermediul unei persoane terțe”, susține primarul orașului Sîngera, Valeriu Popa.

Ștefan Burlaca, avocatul edilului, a venit cu o explicație în ceea ce privește constatarea Autorității Naționale de Integritate.

„Ceea ce ține de contractul de comodat, acest contract a fost încheiat în deplină transparență. Primăria orașului nu a achitat nici un bănuț pentru utilizarea automobilului. Unica cheltuială este doar pentru combustil. E un lucru firesc care s-a și întâmplat în raport cu alte două mijloace ale primăriei”, a declarat avocatul Ștefan Burlaca.

Totodată, ediul a venit cu o solicitare către deputații din actualul Parlament de a „reviziui anumite prevederi ale legislației” în acest context.

Amintim că, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința primarului orașului Sîngera din municipiul Chișinău pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese.

Mai exact, în ianuarie 2020, primarul a semnat cu sine însuși, în calitate de persoană fizică, un contract de locațiune privind utilizarea propriului automobil în interes de serviciu, chiar dacă primăria deținea un alt autoturism în aceste scopuri. 

Potrivit constatării de la ANI, deși automobilul a fost arendat cu titlul gratuit, pe parcursul perioadei februarie – iunie 2020, din bugetul primăriei au fost alocate mijloace financiare pentru procurarea combustibilului, în cantități lunare ce variau între 127 și 187 de litri.

Acțiunile fiind confirmate de „actele de treceri la pierderi a combustibilului”, care au fost obținute de către inspector în cadrul controlului. În acest context, Valeriu Popa a declarat că a atacat în instanță actul de constatare al ANI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram