/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Un deputat PAS spune că vor fi organizate proteste, dacă ANRE și Consiliul Concurenței nu intervin pe piața carburanților

missing
18 februarie 2021, ora 14:55

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a venit cu un comentariu cu privire la ultimele scumpiri ale carburanților. El a spus că în cazul în care Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) și Consiliul Concurenței (CC) nu vor interveni, fracțiunea își rezervă dreptul de a organiza proteste la aceste instituții. Declarațiile au fost făcute pe 18 februarie în cadrul unui briefing de presă la Parlament. 

„Dacă  nu au de gând să facă nimic șefii ANRE și ai Consiliului Concurenței trebuie să-și dea demisia”, a spus deputatul, care a menționat că în acest sens, PAS va veni cu următoarele măsuri:

„- Vom solicita examinarea în cadrul Consiliului Suprem de Securitate a modului în care ANRE și CC au eșuat în ultimii ani să prevină înțelegerile de cortel și modificările nejustificate la combustibil;
– Vom solicita de la ANRE revizuirea urgentă a metodologiei de calculare a prețurilor prin reglementarea mai dură a cheltuielilor benzinăriilor care pot fi luate în calcul în stabilirea prețurilor;
– Vom solicita de la ANRE o reglementare mai dură a procesului de autorizare a construcțiilor benzinăriilor;
– Vom iniția elaborarea unui proiect de lege de evaluare externă Consiliului Concurenței;
– Vom iniția un proiect de lege care prevede reducerea birocrației care împiedică concurența pe piață;
– Vom solicita implicarea SIS în investigarea înțelegerilor de cartel din domeniul petrolier”.

Amintim că Platforma DA a cerut audierea în plenul Parlamentului a reprezentanților Consiliului Concurenții, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Guvernului pe subiectul majorării prețurilor la carburanți din ultimele două săptămâni.

Prețul la carburanți se formează în funcție de volumul importat, volumul rămas nevândut și costul nou pe piață. Pentru ca să nu fie înțelegeri de cortel, Consiliul Concurenței trebuie să efectueze analize minuțioase, ne-a spus directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Ștefan Creangă a spus că ANRE nu reglementează prețurile la petrol. Agenția este responsabilă doar de eliberarea licenței pentru deținătorii de stații PECO și efectuarea unui control privind rentabilitatea, care nu trebuie să depășească zece la sută anual. Însă, rentabilitatea poate fi micșorată indirect, dacă se majorează cheltuielile. În controalele efectuate în anii precedenți de către ANRE nu s-a depistat o rentabilitate mai mare de cinci la sută.

Directorul ANRE a mai precizat că o nouă reglementare care ar fi mai eficientă este limitarea adaosului comercial la prețul brut al petrolului, însă ca aceasta să fie posibilă este nevoie de schimbat legislația, ultimul cuvânt în acest sens rămâne după Parlament.

Pe 17 februarie 2021 stațiile de alimentare din țară au afișat noi prețuri la benzină și gaz. Asta după ce săptămâna trecută a fost înregistrată o altă scumpire. Dacă zilele trecute, prețul pentru un litru de benzină premium era cuprins între 17,35 și 17,95 de lei, în prezent pentru un litru de benzină șoferii trebuie să chete 18,65 de lei. Și prețul la gaz a fost majorat. Astfel, conducătorii auto trebuie să achite cu aproape 30 de bani mai mult pentru un litru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram