/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Vor fi sau nu organizate consultări cu fracțiunile parlamenare în vederea desemnării unui candidat la funcția de premier? Răspunsul Maiei Sandu

25 februarie 2021, ora 22:00

Președinta Maia Sandu nu va organiza consultări cu fracțiunile parlametare în vederea desemnării unui nou candidat la funcția de premier al statului, după ce Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțional decretul de numire a Nataliei Gavrilița în mod repetat la funcția de șef al Execturivului. Declarația a fost făcută de către șefa statului în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV. 

„Problememle politice trebuie rezolvate de politicieni. Această decize a Curții Constituționale ar fi perfect de înțeles această decizie într-o situație de normalitate. La noi nu este o situație de normalitate, suntem într-o situație în care vrem să dezorhigalizăm statul. Care este eficiența acestor consultări în situația în care vedem că parte din fracțiunile parlamentare sunt total inconsecvente. Nu văd care este eficiența acestor consultări. O să discut cu reprezentanții societății civile să vedem cum văd unii dintre ei această situație”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a explicat că în cadrul consultărilor de la Președinție din 11 februarie, fracțiunile parlamentare au pledat pentru alegeri parlamenatre anticipate, la care ulterior și-au schimbat pozițiile lansând mai multe declarații contradictorii.

Amintim că, decretul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministră, este neconstituțional. Decizia a fost luată de către Curtea Constituțională, care a examinat la 23 februarie sesizarea depusă de trei deputați socialiști, solicitând verificarea constituționalității decretului emis pe data de 11  februarie curent.

Șefa statului a înaintat-o repetat pe Gavrilița la funcția de prim-ministră pe data de 11 februarie, la scurt timp după ce Guvernul Gavrilița a eșuat.

Atunci, au fost organizate consultări, pentru că două fracțiuni parlamentare și-au înaintat candidații lor la funcția de premier. Primul anunț a fost făcut de liderul PSRM, Igor Dodon, care a înaintat-o pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi, la funcția de prim-ministră și lansează inițiativa de formare a unei majorități parlamentare. La scurt timp, și Platforma DA a desemnat un candidat, pe liderul formațiunii politice Andrei Năstase. Totul se întâmpla în timp ce în plenul Legislativului era examinat programul guvernamental al Guvernului Gavrilița.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram