Război în Ucraina, ziua 122: Atac masiv cu rachete. Rușii au intrat în Lisiceansk, iar Severodonețkul e complet ocupat

politic

Ce spune președintele Consiliului European despre situația politică din țară, frauda bancară și implementarea reformelor

28 februarie 2021, ora 15:57
Distribuie:

Președintele Consiliului European Charles Michel spune că Uniunea Europeană urmărește în de aproape situația politică din Republica Moldova și a reiterat că blocul comunitar vrea o situație politică stabilă și previzibilă, astfel încât să fie îmbunătățite relațiile cu instituțiile europene. 

„Noi urmărim îndeaproape situația politică și sperăm că va fi o majoritate stabilă în Parlament…Noi așteptăm ca actorii politici să acționeze în interesul superior al cetățenilor.

Mesajul nostru este foarte clar, noi suntem convinși că trebuie implementate reforme, că se luptă cu corupția. Agenda președintei este una corectă în consolidarea relației cu Uniunea Europeană.

Condițiile de viață a oamenilor în Republica Moldova țin de posibilitatea de a implementa reforme. Dacă vrem mai multe investiții este fundamental să ne asigurăm că se luptă cu corupția și că supremația legii este asigurată.

Sprijinul nostru vine cot la cot cu implementarea reformelor. Sprijinul nostru este legat de supremația legii și standardele democratice. Eforturile dumneavoastră  de a avansa pe investigarea fraudei bancare și lupta cu corupția sunt cruciale pentru a consolida națiunea”, a declarat președintele Consiliului European Charles Michel, după întrevederea cu Maia Sandu.

La rândul său, șefa statului a adăugat: „În acest moment, suntem și într-o situație politică dificilă. Oamenii din Republica Moldova au ales și cer procese de curățare a statului de corupție, cer reforma justiției, lucruri care nu sunt pe placul unor grupuri de interese reprezentate în Parlamentul actual.

Dar vă asigur, dle președinte, că schimbările pornite în societate și în clasa politică sunt inevitabile și ireversibile. Pentru că aceste schimbări sunt susținute de către toți cetățenii Republicii Moldova.

Dar pentru a ne mișca mai repede, reforma justiției și lupta împotriva corupției au nevoie de sprijin parlamentar. Cu cât mai rapid vom organiza alegeri parlamentare anticipate și vom confirma un guvern cu sprijin parlamentar deplin, cu atât mai bine pentru cetățenii noștri. Aceasta este o altă prioritate pentru noi.”

Amintim că oficialul european a venit în Republica Moldova la invitația făcută de șefa statului în timpul vizitei la Bruxelles, în luna ianuarie. Întrevederea a avut loc începând cu ora 12.30 la Reședința de Stat.

Oficialii au discutat despre relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, despre viitorul Parteneriatului Estic și despre depășirea crizei pandemice. Preşedintele Consiliului European Charles Michel şi-a exprimat susținerea deplină pentru preşedintele Maia Sandu şi agenda sa ambițioasă, potrivit Delegației UE la Chișinău.

„Uniunea Europeană este cel mai de încredere partener al Republicii Moldova. Susținerea noastră este strâns legată de reforme. Doar lupta cu corupția şi consolidarea statului de drept pot asigura progresul. Vă doresc mult succes!”, a scris anterior Charles Michel pe contul său de Twitter.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram