Chiar dacă se crede că domeniul IT este unul pentru bărbați, femeile din țara noastră sparg stereotipurile și, încet, dar sigur își fac loc printre ei și reușesc să își facă o carieră în acest domeniu. În ultimii ani au fost lansate mai multe proiecte care încurajează și demonstrează că domeniul IT este pentru toți, în special pentru femei.

Cristina are o carieră în domeniu IT de mai bine de 12 ani. A înțeles că este pasionată de calculatoare încă din clasa 7-a, când în școala în care învăța au fost aduse primele computere. Din acel moment a ales să fie în pas cu era digitală şi chiar să facă parte din ea. Și pentru că în 2008, femei în IT erau foarte puține, Cristina povestește că a trebuit, de fiecare dată, să demonstreze că se pricepe la programare la fel de bine ca un bărbat.

Un alt motiv pentru care femeile sunt tot mai atrase de tehnologiile digitale este și salariul pe care îl primesc. Totuși, pentru a înregistra venituri generoase, cei care activează în această sferă trebuie să se dezvolte continuu și să fie în pas cu ultimele tendințe.

În prezent, a face IT înseamnă să gestionezi proiecte, să testezi aplicații sau softuri, sau să dezvolți rețele de comunicare. Chiar și așa, specialiștii spun că în țara noastră nu sunt suficienți profesioniști, iar astfel au fost lansate un șir de proiecte care să încurajeze femeile să își facă o carieră în IT.

Totodată, au fost create și programe care să încurajeze companiile IT să angajeze femei.

Despre faptul că femeile pot face performanță în domeniul IT ne vorbesc și cifrele de afaceri ale companiilor administrate de către doamne.

În prezent, în Republica Moldova sunt peste 10 mii de specialiști IT, iar aproape o treime dintre ei sunt femei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!