Lucrătorii medicali din Spitalul Raional Comrat refuză să se vaccineze împotriva noului tip de coronavirus cu vaccinul donat de către România AstraZeneca. Asta se arată într-o scrisoare transmisă directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) Vasile Guștiuc.
„În prezent în Centrul COVID și în secția terapie intensivă nu sunt lucrători medicali care voluntar ar fi dispuși să se vaccineze cu AstraZeneca. Rugăm să nu distribuiți în instituția noastră vaccinul menționat. În cazul în care vor fi identificați doritori, vă vom informa despre câte doze este nevoie”, se arată în scrisoare.
Responsabilii de la Ministerul Sănătății au declarat pe 2 martie în cadrul unei conferințe de presă că autoritățile nu obligă pe nimeni să se vaccineze și cei care nu vor dori să fie imunizați nu vor fi sancționați. Cât ține de vaccinul rusesc Sputnik-V, cei de la minister au spus că nu poate fi folosit în R. Moldova întrucât nu a fost autorizat de Organizația Mondială a Sănătății.
Pe 2 martie s-a început campania de vaccinare la noi în țară. Primul lucrător medical în Republica Moldova a fost Alexandru Botizatu, șeful Departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă, din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. „Senzația… este ușoară. Practic nu simt durerea”, acestea au fost cele dintâi declarații ale medicului după imunizare.
Primul lucrător medical care a fost vaccinat împotriva infecției COVID-19 la Institutul de Medicină Urgentă este șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă Adrian Belîi.
Lucrătorii medicali din secțiile terapie intensivă și cu profil COVID-19 sunt primii care se vor vaccina împotriva infecției COVID-19. Potrivit responsabililor de la Ministerul Sănătății, experiența internațională arată că după începerea vaccinării cazurile de COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali s-au redus.
Persoanele care se vor vaccina împotriva virusului COVID-19 vor trebui să aibă asupra lor un act de identitate sau o copie a acestuia în care va fi indicat numărul de identificare, potrivit responsabililor de la Ministerul Sănătății.
Dozele de vaccin sunt depozitate în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. După aceasta vor fi distribuite către Centrele de Sănătate Publică. Ulterior, vor fi transmise către punctele de vaccinare din toată țara.