/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/DOC/ „Un proiect de 44,5 milioane de euro”. Slusari publică o notă informativă a PA, privind Arena Chișinău

missing
05 martie 2021, ora 12:29

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandru Slusari a făcut publică o notă informativă a Procuraturii Generale în care se menționează existența unui grup infracțional care a acționat pentru realizarea unor beneficii materiale în urma contractului de contrucție a complexului sportiv Arena Națională. În context, alesul poporului susține că fracțiunea pe care o reprezintă insită ca reprezentanți ai Ministerului Economiei să fie audiați la Parlament.

„Începând cu perioada anului 2017 un grup format din exponenți ai unor formațiuni politice, organe ale administrației publice centrale și locale, instituții autonome, entități juridice cu diverse forme de organizare, au inițiat activități pentru crearea condițiilor privind comiterea infracțiunii de delapidare a averii străine ca urmare a realizării contractului de parteneriat public-privat pentru construcția Arenei Naționale.

Nu eu și nu Platforma DA suntem autorii afirmației sus-menționate. Este un citat, un pic scurtat, din Nota informativă a Procuraturii Anticorupție. Tot din aceeași notă putem trage concluzia că Procuratura a constatat un preț, mai mult decât exagerat, al proiectului Arena Națională de 44,5 milioane de euro, care a fost stabilit fără o estimare economico-financiară. Totodată, garanția viitoarei construcției a fost redusă, contrar legii, la doar un an”, a scris deputatul pe o rețea socială.

În aceeași postare, Alexandru Slusari susține că „concursul a fost aranjat pentru o singură companie – „Summa Turism Yatirimciligi Anonim Șirketi”, care a mai cuplat la aceasta afacere dubioasă încă o companie afiliată – “Sam Investment Company”, iar ăn afară de cele 10 ha, pe care este construită Arena, gruparea politico-criminală din Chișinău a mai sustras din circuitul agricol încă 59, 22 ha de teren agricol din satul Stăuceni, care au fost gajate companiei turcești cu dreptul re-gajării altor creditori.”

„Ideea schemei de escrocherie este clară. Este confirmată și de Procuratura Anticorupție. Din start au introdus valoarea exorbitantă a construcției, fără a include cheltuielile suplimentare pentru conectarea la rețeaua rutieră, precum și cheltuielile necesare pentru încălzire, conectare la energie electrică, pază etc. La moment, guvernul nu are nicio viziune și nu știe ce e de făcut cu acest obiect și cum pot fi soluționate măcar problemele de infrastructură adiacentă și de întreținere elementară.

Totodată, Slusari susține că insituțiile responsabile de investigarea situației privind complexul sportiv Arena Chișinău își pasează responsabilitățile una alteia.

„Se desfășoară un ping-pong între instituții. Ministerul Economiei încearcă să împingă Agenției Proprietății Publice responsabilitatea pentru acest proiect. Dacă din vina statului în scurt timp Arena nu va fi dată în exploatare sau nu va fi posibilă achitarea cel puțin a unei tranșe din cele 44,5 milioane euro, terenul de 59 ha va trece în proprietate străină”, explică deputatul.

Deputatul DA se arată deranjat de faptul că în ultimii doi ani, Procuratura Generală (PG) nu are nici un bănuit în cadrul cauzei penale și susține că fracțiunea pe care o reprezintă insistă ca reprezentanții Ministerului Economiei să fie audiați la Parlament.

„Mă deranjează enorm faptul că din 4 octombrie 2019 Procuratura nu se grăbește și până în prezent nu are niciun bănuit în cadrul cauzei penale. Oare nu este clar că în spatele acestui grup criminal se află Plahotniuc, un mare prieten al lui Erdogan, care acum, apropo, luptă pentru a obține cetățenia turcă? Oare se cunoaște cum finul său, Andrian Candu, a promovat insistent acest proiect?

Platforma DA insistă în continuare să vină reprezentanții Ministerului Economiei la Parlament pentru elucidarea situației jiridico-financiare a construcției Arena Națională”.

Totodată, joi, 4 martie, audierile parlamentare privind situația de la complexul sportiv „Chișinău Arena” au fost anulate din cauza faptului că reprezentanții Guvernului, care ar fi urmat să participe, ar fi în autoizolare. Despre aceasta a anunțat președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Amintim că, în 2019, fost ministră a Educației din Guvernul Sandu, Liliana Nicolaescu-Onofrei a anunțat că o comisie parlamentară specială va analiza întreg procesul, de la acordare a terenurilor și până la selectarea agentului economic privind construcția complexului sportiv „Chișinău Arena”.

Proiectul Arena Chișinău este o inițiativă a Partidului Democrat. Guvernul a alocat un teren de 69 de hectare în comuna Stăuceni. Inițial costul lucrărilor se ridica la 43 de milioane de euro. Însă, recent Guvernul a mai alocat 1,5 milioane de euro din motiv că în proiectul inițial nu prevedea construcția unui sistem de canalizare. În acest sens, mai mulți experți au spus că acest fapt demonstrează că, din start, proiectul nu a fost unul transparent.

De proiectarea și construcția Arenei s-a ocupat compania „Summa” din Turcia, care nu a avut concurență în concursul de selectare a partenerului privat. Mai mulți specialiști au criticat acest proiect, menționând că a fost aprobat în grabă și netransparent. În plus, au indicat că proiectul presupune și mai multe riscuri economice.

Sursa: Facebook/Alexandru Slusari

Sursa: Facebook/Alexandru Slusari

Sursa: Facebook/Alexandru Slusari

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram