/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Filip, despre decizia Curții Constituționale: Sandu a mai câștigat o partidă în fața lui Dodon

missing
22 martie 2021, ora 17:42

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a venit cu un comentariu, după ce Înalta Curte (CCM) a declarat constituțional decretul prin care președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a fost înaintat la funcția de premier de către șefa statului Maia Sandu. Pavel Filip este de părere că aceasta a fost o decizie previzibilă, având în vedere ultimele evoluții de pe scena politică. 

„Șah (încă nu mat) la rege. Regina și-a făcut mutarea îndrăzneață… Deși părea că pierde teren, Maia Sandu a jucat abil și a mai câștigat o partidă în fața lui Igor Dodon, nu se știe câte mai urmează. După acest duel inutil, cel mai important, să auzim din partea premierului desemnat care sunt intențiile sale: dorește să fie votat și să gestioneze criza pandemică și cea economică punând astfel capăt acestui absurd politic de prea lungă durată”, a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.

Liderul PDM a mai adăugat că dacă decretul președintelui are din nou ca obiectiv dizolvarea Parlamentului, acest lucru nu se va putea face fără ca șefa statului să se consulte cu fracțiunile din Legislativ. Iar la aceste întrevederi, potrivit lui, Maia Sandu va afla, din nou, că există o majoritate parlamentară și un candidat.

„Soluție e doar una: încercarea de a găsi voturile necesare pentru învestirea guvernului Grosu. Altfel, președintele va ajunge exact în punctul zero. Iar noi am pierdut câteva luni, după doi ani de haos. PDM consideră în continuare că țara are nevoie de un guvern funcțional, care să se apuce să rezolve problemele urgente. Prioritatea zero e gestionarea pandemiei și vaccinarea”, a scris Pavel Filip.

Politicianul speră că după aceste clarificări ale CCM, partidele vor pune moratoriu pe certurile politice și se vor apuc de lucru.

Amintim că liderul Partidului Socialiștilor a criticat decizia CCM. Igor Dodon a spus că această hotărâre transformă Republica Moldova dintr-un stat parlamentar, într-o țară prezidențială.

Igor Grosu a fost desemnat la funcția de premier pe data de 16 martie curent. La două zile distanță, PSRM și Platforma Pentru Moldova, alături de câțiva deputați neafiliați, au format o nouă majoritate parlamentară. De asemenea, aceștia și-au înaintat propriul candidat la funcția de premier. Este vorba de ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Vladimir Golovatiuc.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram