/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/DOC/ Un judecător, care indirect ar fi recunoscut independența Transnistriei, eliberat din funcție

missing
25 martie 2021, ora 09:33

Sergiu Furdui a fost eliberat din funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău, în baza cererii de demisie. Un decret în acest sens a fost semnat de către șefa statului Maia Sandu, pe 23 martie 2021. 

Sergiu Furdui și-a depus cererea de demisie în dimineața zilei de 9 martie şi tot atunci Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a inclus acest subiect pe ordinea de zi.

În cadrul ședinței, membrii CSM au aprobat cererea de demisie cu 11 voturi pentru și au anunțat concurs pentru suplinirea postului vacant.

În februarie 1995 Sergiu Furdui a fost numit magistrat la Judecătoria raională Hîncești. Din 2001 a activat la Curtea de Apel Chișinău, iar în 2003 a devenit vice-președinte.

În 2007 a fost numit judecător la Curtea Supremă de Justiție, în 2012 devenind vicepreședinte al Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție. În 2012 a revenit la Curtea de Apel Chișinău.

Potrivit Ziarului de Gardă, în 2012 mai multe ONG-uri s-au indignat față de un document semnat de Furdui, în calitate de vicepreședinte al Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție (CSJ), prin care acesta recunoaștea, indirect, independența regiunii transnistrene.

Potrivit documentului semnat de magistrat, regiunea transnistreană ar fi „un stat separat”, iar deciziile emise de instanțele acestuia nu ar ține de competența CSJ.

Concluziile judecătorului Furdui erau făcute în contextul condamnării, de către instanțele din stânga Nistrului, la ani grei de pușcărie, a câtorva cetățeni moldoveni. CSM a decis atunci ca judecătorul să fie „atenționat”.

UPDATE: Judecătorul Sergiu Furdui respinge acuzațiile și afirmă că printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii din 21 februarie 2012, s-a constata că el „a comis o greșeală mecanică, din neatenție, fără să între în esența răspunsului respectiv pregătit de consilier.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram